BORIS DŽONSON PREKRŠIO OBEĆANJE: Pogazio je SVE ŠTO JE PRIČAO!
Boris Džonson, Foto: Profimedia

BRITANSKI PREMIJER

BORIS DŽONSON PREKRŠIO OBEĆANJE: Pogazio je SVE ŠTO JE PRIČAO!

Britanski političari su godinama pokušavali pronaći adekvatan model finansiranja socijalne zaštite, iako su oba prethodna premijera, iz reda konzervativaca i laburista, ignorisala to pitanje zbog bojazni da će razljutiti svoje birače, ali i stranačke kolege

Objavljeno: 22:00h

Britanski premijer Boris Džonson predstavio je planove za povećanje poreza radnicima, poslodavcima i nekim ulagačima.

Razlog za povećanje poreza jeste ublažavanje krize zdravstvenog i sektora socijalne zaštite, čime je prekršio izborno obećanje i izazvao bes stranačkih kolega.

Nakon što je uložio ogromna novčana sredstva u borbu protiv kovida 19, Džonson je odustao od izbornog obećanja kojim se obavezao da sanira krizu sistema socijalne zaštite čiji će se troškovi, kako se predviđa, zbog starenja stanovništva u iduće dve decenije udvostručiti.

U sklopu svog obećanja, Džonson je takođe rekao i da će nadoknaditi kašnjenja u zdravstvu, s obzirom na to da su, zbog preusmeravanja svih resursa državnog zdravstvenog sistema u borbu protiv kovida, milioni ljudi mesecima čekali na red za preglede i lečenje, prenosi Index.

"Pogrešio bih kada bih rekao da možemo ovaj oporavak finansirati bez donošenja teških, ali odgovornih odluka o tome kako pronaći potrebna sredstva", rekao je Džonson u svom obraćanju parlamentu.

Britanski političari su godinama pokušavali pronaći adekvatan model finansiranja socijalne zaštite, iako su oba prethodna premijera, iz reda konzervativaca i laburista, ignorisala to pitanje zbog bojazni da će razljutiti svoje birače, ali i stranačke kolege.

Tokom naredne tri godine skupiće se 36 milijardi funti

Ne obazirući se na zabrinutost svoje stranke, Džonson je predstavio novi plan prema kom će se stopa poreza za zdravstveno i socijalno osiguranje, koje plaćaju i radnici i poslodavci, povećati za 1,25 odsto.

Tim povećanjem će se, kako je rekao Džonson, tokom naredne tri godine prikupiti 36 milijardi funti.

Džonson je pokušao da ublaži bes svoje stranke, koja je već decenijama poznata po tome što zagovara niske poreze. Neki zakonodavci strahuju da će zbog ovih povećanja izgubiti podršku na izborima 2024.

Džonson je kasnije rekao da nije hteo dalja povećanja poreza, ali je, kada je upitan o tome, odbio da potpuno isključi tu mogućnost.

Rekao je takođe da je potrebna dugoročna reforma kako bi se popravilo stanje u sistemima zaštite za starije i osobe s invaliditetom.

"Priznajem da ovim kršim svoj politički program, no ne činim to olako; globalna pandemija nije bila ni u čijem planu i programu", poručio je Džonson.

Ministarka rada i penzionog sistema u Džonsonovoj vladi Tereza Kofi kasnije je rekla da država iduće godine neće povećati iznos penzije kako bi ga uskladila s platama, čime je prekršeno još jedno izborno obećanje.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.