HITNO ZASEDA BRITANSKI PARLAMENT POVODOM SITUACIJE U AVGANISTANU: Premijer Boris Džonson se obratio prisutnima!
Boris Džonson, Foto: Profimedia

vanredno

HITNO ZASEDA BRITANSKI PARLAMENT POVODOM SITUACIJE U AVGANISTANU: Premijer Boris Džonson se obratio prisutnima!

Britanski premijer Boris Džonson obraća se tri dana nakon što su naoružani talibani zauzeli Kabul

Objavljeno: 16:26h

U Londonu je u toku hitna sednica Parlamenta povodom situacije u Avganistanu.

Britanski premijer Boris Džonson obraća se tri dana nakon što su naoružani talibani zauzeli Kabul.

Podsećamo, bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai i predsedavajući Visokog saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah izjavili su da su u ponedeljak vodili "plodne razgovore" sa talibanima. Dvojica lidera, zajedno sa bivšim avganistanskim premijerom Gulbudinom Hekmatiarom, formirali su u nedelju "koordinaciono veće" za olakšavanje dijaloga sa talibanima, nakon vesti da je grupa preuzela kontrolu nad Kabulom, a predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Evropska unija ima odgovornost da prihvati izbeglice iz Avganistana, rekao je danas predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli ističući da se ne mogu ostaviti ljudi, koji su radili za blok u Avganistanu, da se suočavaju sa osvetom.

Nastavljene evakuacije sa kabulskog aerodroma. Zabranjeni svi civilni letovi. Iznad aerodroma leti specijalni avion Boing RC-135W.

Avganistan
foto: Profimedia

Taj avion ima zadatak da izviđa i prati sve radio komunikacije, budući da je nakon haosa koji je nastao posle pada Kabula u ruke Talibana, najveći aerodrom u Avganistanu ostao bez pomoći kontrolora letova.

Sada specijalna američka letelica prati sve radio komunikacija, ali i telefonske razgovore talibana, pripradnika Islamske države, Al Kaide i ostalih džihadističkih grupa.

Avganistan
foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.