JOŠ JEDAN KANDIDAT U NIZU PAO TEST: Neuspešno ispitivanje vakcine protiv HIV-a još jedan neuspeh na ovom polju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

decenijska potraga

JOŠ JEDAN KANDIDAT U NIZU PAO TEST: Neuspešno ispitivanje vakcine protiv HIV-a još jedan neuspeh na ovom polju!

Džonson i Džonson vakcina protiv HIV-a ponudila je samo naznake zaštite kod žena u pet sub-saharskih zemalja

Objavljeno:

U već dobro poznatoj i deprimirajućoj decenijskoj potrazi za efikasnom vakcinom protiv HIV-a, još jedan kandidat u nizu je pao test nakon opsežne kliničke studije.

Vakcina proizvođača Džonson i Džonson (J&J) nije ponudila ubedljivu zaštitu od infekcije HIV-om tokom kliničke studije koja je otpočeta 2017. godine. Studija je obuhvatila 2600 žena iz Južnoafričke Republike i još četiri susedne zemlje.

Rezultati su objavljeni juče na konferenciji za medije održanoj od strane kompanije. Učinkovitost vakcine bila je 25,2% što nije dovoljno da bi se vakcina smatrala korisnom. Glenda Grej, koja je na čelu Južnoafričkog saveta za medicinska istraživanja, istakla je da je ova vakcina po imenu Imbodoko obećavala više nego prethodne dve u čijem je testiranju učestvovala.

- Svaka neuspešna studija nas uči nečemu novom. Za razliku od prethodnih, ova vakcina je pokazala naznak učinkovitosti što će nam pomoći u dizajniranju bolje vakcine u budućnosti - istakla je Grej.

Pol Stofels, jedan od glavnih naučnika kompanije Džonson & Džonson, naglasio je da oni neće odustati i da je u toku još jedno ispitivanje slične vakcine pod nazivom Mosaico koje je otpočelo 2019, na drugačijoj fokus grupi u Americi i Evropi.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Science)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.