ZAMENICA RUSKOG MINISTRA ODBRANE O BRATSKOM NARODU: "I ruski i srpski narod spreman da se žrtvuje zarad SLOBODE"
Tatjana Ševcova, Foto: Printscreen/Youtube

vojna i vojno-tehnička saradnja

ZAMENICA RUSKOG MINISTRA ODBRANE O BRATSKOM NARODU: "I ruski i srpski narod spreman da se žrtvuje zarad SLOBODE"

Kao zamenica ministra odbrane zadužena za finansije, ona visoko ocenjuje i vojnu saradnju dve zemlje, a objašnjava da se ona razvija u nekoliko pravaca

Objavljeno:

Rusija i Srbija aktivno razvijaju vojnu i vojno-tehničku saradnju, a jedan od pravaca su i međunarodne vojne igre u kojima je Srbija domaćin takmičenja vojne policije, kaže zamenica ruskog ministra odbrane Tatjana Ševcova uz poruku da će ruski tim kolegama iz Srbije i drugih zemalja pokazati šta su naučili u Siriji.

Ševcova je Kraljevu, s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, otvorila takmičenje "Čuvar reda" u kom će se narednih dana nadmetati ekipe šest zemalja — pored onih iz Rusije i Srbije nadmeću se i timovi iz Kipra, Kazahstana, Irana i Katara. Učesnici Igara dočekani su aplauzom stanovnika Kraljeva, grada na tri reke sa slavnom ratničkom tradicijom, gde će do 3. septembra šest ekipa odmeriti snage u četiri faze takmičenja, simulirajući realne borbene situacije.

Zamenica Sergeja Šojgua, koja je prvi put u Srbiji, uz zahvalnost na, kako kaže, vrlo srdačnom i gostoljubivom prijemu vojnog vrha Srbije, ističe da rusko-srpske odnose karakteriše visok nivo uzajamnog poverenja i slično gledanje na brojna politička pitanja, a da dve zemlje razvijaju ekonomsku saradnju i investicione projekte.

- U celini gledano, slični smo po mnogim pozicijama, odnosu prema tradicionalnim vrednostima — porodičnim, građanskim, ljudskim. Veoma smo bliski duhom. Srpski i ruski narod objedinjuje i zajednička religija, sličan karakter — i ruski i srpski narod ne tolerišu nepravdu, spremni smo da se, ako treba, i žrtvujemo zarad slobode i nezavisnosti - rekla je Tatjana Ševcova u intervjuu za SputnjikSrbija.

Kao zamenica ministra odbrane zadužena za finansije, ona visoko ocenjuje i vojnu saradnju dve zemlje, a objašnjava da se ona razvija u nekoliko pravaca, između ostalog i kroz zajedničke rusko-srpske vojne vežbe, vojno školovanje i vojno-tehničku-saradnju.

-Raduje što je Srbija danas aktivni učesnik međunarodnih vojnih igara, i ne samo učesnik već i domaćin. Želim da podsetim da je ideja za pokretanje međunarodnih vojnih igara potekla od ministra odbrane, heroja Rusije i generala armije Sergeja Šojugua. Ideja je nastala 2013. da bi 2013-2014. godine to bila ruska takmičenja. A 2015. godine prvi put smo organizovali međunarodna takmičenja. Pritom, poređenja radi, 2015. godine bilo je 57 timova iz 17 zemalja. Kad je reč o 2021.godini danas imamo 290 timova iz više od 44 zemlje. Takmiče se u 34 discipline, od toga se za 11 disciplina takmičenja odvijaju u drugim zemljama a ne u Rusiji. Srbija je domaćin veoma zanimljive discipline Čuvara reda. To je disciplina vojnih policajaca koja daje mogućnost da se vidi majstorstvo, profesionalizam i znanje naših vojnika koji služe u vojnoj policiji - precizira Ševcova.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.