AVGANISTANSKA KIM KARDAŠIJAN JE OD 2013. GODINE NA METI TALIBANA: Ovako je pričala o NJIMA I ŽENAMA! (FOTO) (VIDEO)
Arijana Sajid, Foto: Profimedia

USPELA DA POBEGNE

AVGANISTANSKA KIM KARDAŠIJAN JE OD 2013. GODINE NA METI TALIBANA: Ovako je pričala o NJIMA I ŽENAMA! (FOTO) (VIDEO)

Talibani će u život Avganistanaca uneti mnogo radikalnih promena, a na udaru će najviše biti žene. Međutim, jedna grupa žena biće posebno strogo kažnjena.

Objavljeno:

Šerijatski zakon između ostalog ženama brani pokazivanje kože, ali i bavljenje umetnošću, kao i školovanje. Jedna od najpopularnijih tamnošnjih savremenih pevačica, Arijana Sajid, dolaskom talibana ubraja se i među najugroženije ovom promenom vlasti.

1 / 5 Foto: Profimedia

Arijana je, pišu lokalni mediji, već dugo na meti talibana - pored, za njihove standarde, provokativnog izgleda, problem je njeno pevanje, kao i sam izbor pesama - Arijanine pesme su o slobodi i o zlostavljanju žena.

Arijana je čak i 2013. godine imala zaštitu policije zbog pretnji koje je dobijala od radikalnih vernika i talibana.

- Kada umrem, stajaću sama pred bogom. Ako sam i grešila, on će prosuditi koliko sam i kako grešila. Nemam problem sa velom, moja mama ga nosi i poštujem njen izbor. Ni ja nisam za to da Avganistanke hodaju polugole, niti mi je cilj da ih na to podstičem. Želim samo da im kažem da treba da imaju pravo na izbor. Ne želim da žene više žive kao životinje, želim da živimo dostojanstveno. I znam mnogo muškaraca koji se slažu sa mnom - rekla je za parismatch.com svojevremeno.

Povratak talibana značio je da ona mora hitno da napusti zemlju. Pobegla je u preko Dohe u Istanbul, gde živi, i javila se pratiocima.

- U jednom od nedavnih intervjua rekla sam da ću biti poslednji vojnik koji će napustiti domovinu. I upravo se to i dogodilo - poručila je pratiocima, pa im između ostalog poručila i da se čuvaju i da će se javiti sa detaljnijim informacijama nakon što se odmori.

Mnogi na slikama koje se ovih dana dele društvenim mrežama primećuju da su avioni kojima su malobrojni uspeli da pobegnu uglavnom puni muškaraca. Žena i dece ima značajno manje, i oni ostaju u vrtlogu rata. Arijana je zato dobila epitet "jedine žene koja je pobegla iz Avganistana", što nije potpuno istinito, ali je činjenica da je svakako među malobrojnima.

(Espreso / Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.