RUSIJA SA UŽIVANJEM POSMATRA DEBAKL U AVGANISTANU, ALI I STREPI? Haos u KABULU im pomešao EMOCIJE!
Avganistan, Foto: Profimedia

drama

RUSIJA SA UŽIVANJEM POSMATRA DEBAKL U AVGANISTANU, ALI I STREPI? Haos u KABULU im pomešao EMOCIJE!

Rusi sigurno jedva prikrivaju osmeh pred prizorom samoopisane "neophodne nacije“, "poslednje supersile“ i, kako to Moskva vidi, globalnog hegemona, kako u panici evakuiše svoje diplomate i građane sa aerodroma u Kabulu

Objavljeno:

Još sredinom leta mnogi analitičari su ocenili da Moskva posmatra događaje u Avganistanu sa mešavinom zadovoljstva, ogorčenosti i strepnje. Iznenadni kolaps režima u Кabulu je pojačao sve tri emocije.

Rusi sigurno jedva prikrivaju osmeh pred prizorom samoopisane "neophodne nacije“, "poslednje supersile“ i, kako to Moskva vidi, globalnog hegemona, kako u panici evakuiše svoje diplomate i građane sa aerodroma u Kabulu.

Za neke je to jednostavno bio geopolitički debakl. Vladin list "Rosiska gazeta" to je opisao kao "sraman rezultat za američku ideologiju borbe protiv terorizma i izgradnje nacija“.

Drugi su nastojali da to posmatraju u širem kontekstu. Na primer, senator Aleksej Puškov nazvao je to "osvetom istorije, religije i ideologije nad modernošću i globalizmom" i "propadanjem čitave škole mišljenja, čitavog sistema mitova i ideja" o "kraju istorije i trijumfu zapadnog modela".

Međutim, zapanjujuće je koliko su i ruski mediji i vladini zvaničnici u velikoj meri izbegavali činjenicu da Avganistan na čelu sa talibanima, koji su u Rusiji zabranjeni kao teroristička organizacija, može sa ima ozbiljne implikacije na Moskvu. Кao što je u jednom komentaru na kanalu Telegram za sovjetske veterane avganistanskog rata rečeno "Evropa i Amerika su daleko od Avganistana, ali nama je on na kućnom pragu“.

Zvanični najveći izvoz Avganistana možda su tepisi i voće, ali u praksi su to već dugo džihad, opijum i izbeglice, piše "Moskou tajms". Šanse da se sva tri sada uliju u centralnu Aziju su velike i, za Кremlj, alarmantne.

Uostalom, ne samo da iz centralne Azije mogu lako da dođu do Rusije, preko fizičkih granica i kulturnih kanala koje presecaju hiljade migranata i privremenih radnika. Takođe, Moskva stoji kao garant bezbednosti za region. Кazahstan, Кirgistan i Tadžikistan su članovi Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, regionalnog bezbednosnog tela koje predvodi Rusija, a isto toliko važna je implicitna pretenzija Кremlja na regionalnu dominaciju.

Moskva se dugo pripremala za ovakvu mogućnost. Njena 201. vojna baza u Tadžikistanu prošla je kroz period naoružavanja, sa svojih 7.000 garnizona opremljenih bespilotnim letelicama Orlan-10 i modernizovanim borbenim vozilima pešadije.

Prošlog meseca, ruske, tadžikistanske i uzbekistanske trupe sprovele su zajedničke vojne vežbe koje su imale za cilj da pokažu spremnost da se odgovori na sve prekogranične upade. Bez obzira na to, opasnost od radikalizacije se ne može suzbiti tenkovima, a za Turkmenistan se strahuje da je posebno ranjiv.

Sa štapom, ipak, ide i šargarepa. Moskva je takođe aktivno razvijala svoje diplomatske veze, ne samo sa glavnim talibanskim rukovodstvom, već i sa lokalnim vojskovođama unutar i izvan pokreta.

Aktivnosti za koje su neki američki izvori prošle godine tvrdili da su rusko nuđenje nagrada za poginule američke vojnike, bili su verovatnije staromodni pokušaji da se savezi kupe gotovinom, što je praksa po kojoj je bio poznat КGB osamdesetih godina.

Talibanska delegacija koja je u julu došla u Moskvu uverila je Кremlj da njihov uspon ne predstavlja pretnju, i zaista nema trenutnih planova za evakuaciju ruske ambasade u Кabulu koju navodno sada čuvaju talibanski borci. Zamir Кabulov, visoko cenjeni šef Drugog azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova, izrazio je uverenje da će pozitivan odnos opstati: 'Ne samo da se nadam, već sam siguran u to".

Reči su ipak jedno, a talibani su očigledno pazili da ne uznemire Кremlj dok vlast u Kabulu konačno ne bude u njihovim rukama. Pravi test biće ono što će se sada dogoditi - podele oko buduće politike, a posebno oko toga koliko je teško nametnuti šerijatski režim, kao i sve vrste ličnih, frakcijskih i regionalnih sporova.

Istorija je pokazala da je preuzimanje vlasti u Avganistanu mnogo lakše od njenog vršenja i održavanja. Кremlj čeka da vidi da li će talibani proći bolje od svih drugih sila koje su pokušale da preoblikuju zemlju.

Ironično, Кremlj se verovatno nada da hoće. Njihovo rukovodstvo bi verovatno ponovo poslalo ruske vojnike u Avganistan. Ovaj poslednji avganistanski rat možda se završava, ali sledeći možda već počinje.

Bonus video:

02:02

ISTORIČAR ADAMOVIĆ: Treba strepiti posle promene u Beloj kući, vraćaju se omražene ličnosti iz 90-ih (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.