GRUPA MIGRANATA ISKAČE IZ SRPSKOG KAMIONA: Snimak kruži internetom, ovo je odgovor AUTOPREVOZNIKA! (VIDEO)
Besplatan prelazak granice, Foto: Printscreen, Google maps

šta JE ISTINA?

GRUPA MIGRANATA ISKAČE IZ SRPSKOG KAMIONA: Snimak kruži internetom, ovo je odgovor AUTOPREVOZNIKA! (VIDEO)

Na viralnom snimku koji kruži internetom , objavljenom 02.8, jasno se vidi kako migranti izlaze iz srpskog kamiona i odlaze u nepoznatom pravcu.

Objavljeno:

Kada čujemo reč „migrant", retko kada pomislimo na sezonske radnike iz Srbije koji rade u inostranstvu ili strance koji se iz Evrope ili Amerike doseljavaju u Srbiju.

Češće mislimo na one koji sa rancem na leđima prelaze hiljade kilometara u opasnim uslovima.

Prema podacima od 18. decembra, u 19 prihvatnih i centara za azil u Srbiji boravilo je 6.015 migranata.

Jedan video sa društvene mreže Instagram, koji je objavljen 2. avgusta, postao je viralan. Snimak je objavljen na inostranoj stranici ronahya.jyani, a na njemu se jasno vidi grupa migranata koja iskače iz kamiona koji ima srpske tablice. Oni prvo izbacuju svoje stvari, a zatim i iskaču iz parkiranog kamiona, nakon čega odlaze u nepoznatom pravcu.

Opis ovog videa je na paštunskom jeziku: ''Kakav divan način da zezneš ljude. Svi žele da budu sigurni i zaštićeni'', po čemu možemo naslutiti da je reč o Avganistancima.

Paštunski (paštu, puštu, pašto), poznat i kao avganski, je iranski jezik koji se govori u Avganistanu i zapadnom Pakistanu.

Sa snimka se jasno može videti da je u pitanju autoprevoznik ''Kalajanović D.O.O. '' iz Ivanjice.

Ekipa Espresa kontaktirala je ovo preduzeće kako bismo saznali nešto više o ovom događaju. Tamo su nam rekli da su upoznati sa ovim slučajem.

- Da, čuo sam za to, neko je snimio sa strane kako iz našeg kamiona iskače grupa migranata.

Na naše pitanje kako su uspeli da uđu u vozilo sami, a da to niko ne primeti i da li se vozilo proverava pre polaska na put, odgovor našeg sagovornika je bio kratak:

- Ne znam kako su to uspeli, ali ono što znam je da je to česta pojava kod migranata. Dok je kamion u pokretu, oni samo ulete. Vozilo se, naravno, proverava pre polaska na put, ali to je situacija koja se usput desi. Znam samo da su napustili vozilo u Belgiji, ništa više.

Na pitanje da li su ga vlasti nekad teretile zbog toga, odgovor je bio još kraći:

- Pa, do sada, srećom, nisu.

Ekipa Espresa je kontaktirala Upravu carine kako bismo saznali nešto više o potencijalnim sankcijama, ali su nam kazali da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti. Uputili su nas na MUP, ali odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Bonus video:

02:08

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su 110 ilegalnih migranata, koji su sprovedeni u Prihvatni centar Preševo

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.