OGLASILI SE IZ HRW: "Raketiranje Izraela iz Gaze je ratni zločin"!
Foto: Profimedia

PORUČILI

OGLASILI SE IZ HRW: "Raketiranje Izraela iz Gaze je ratni zločin"!

U ovom novom izveštaju medjutim HRW se saglasio sa većinom pravnih eksperata i samim Izraelom da nasumična raketna vatra iz palestinskih naseljenih mesta na civilna područja predstavlja kršenje mejdunarodnog prava

Objavljeno:

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) saopštila je danas da hiljade raketa koje je ispalila palestinska ekstremistička organizacija Hamas iz pojasa Gaze u maju tokom 11-dnevnog rata protiv Izraela predstavljaju "kršenja zakona rata i ratni zločin".

HRW sa sedištem u Njujorku je istraživao raketne napade Hamasa u kojima je poginulo 12 civila u Izraelu, te pogrešno ispaljivanje rakete koja nije preletela preko granice već je ubila sedmoro Palestinaca u pojasu Gaze.

Ta organizacija je često na udaru kritika Izraela i pristalica jevrejske države zbog izveštaja u kojima se optužuje izrelska strana za ratne zločine protiv Palestinaca, kao i aparthejd i progon.

U ovom novom izveštaju medjutim HRW se saglasio sa većinom pravnih eksperata i samim Izraelom da nasumična raketna vatra iz palestinskih naseljenih mesta na civilna područja predstavlja kršenje mejdunarodnog prava.

"Palestinske naoružane grupe su tokom sukoba u maju flagrantno prkršile zabranu na osnovu zakona rata da nasumično napadaju ispaljivanjem hiljada nenavodjenih raketa ka izraelskim gradovima", saopštio je Erik Goldštajn, vršilac dužnosti direktora HRW za Bliski istok i Severnu Afriku.

U julu je HRW objavio izveštaj u kome je optužio izraelsku vojsku za napade tokom rata u maju koji "očito predstvljaju ratne zločine" posle istrage tri izraelska udara iz vazduha u kojima su poginula 62 palestinska civila.

Rat je izbio 10. maja pošto je Hamas ispalio baražnu raketnu vatru u pravcu Jerusalima u znak podrške palestinskim protestima protiv oštrih izraelskih mera na jerusalimskom svetilištu i pretnjom iseljavanjem desetina palestinskih porodica iz obližnjeg kvarta da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Izrael je rekao da je pogodjeno više od 1.000 meta u Gazi tokom tog rata, dok je Hamas ispalio preko 4.300 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, uključujući i baražnu vatru uperenu na velike gradove.

U pojasu Gaze poginulo je 254 ljudi, medju kojima najmanje 67 dece i 39 žena, po podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

Hamas je potvrdio pogibiju 80 svojih pripadnika, dok Izrael tvrdi da je broj ubijenih ekstremista mnogo veći.

U Izraelu je poginulo 12 civila, uključujući dvoje dece i jedan vojnik.

U izveštaju se navodi da rakete i minobacački projektili koje su ispalile palestinske organizacije nisu imali sisteme za navodjenje i zato su izuzetno neprecizne.

Izrael tvrdi da je 20 odsto takvih raketa palo unutar Gaze, a da je većinu ostalih je presreo izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola".

U izveštaju je zeključeno da je raketa Hamas ispaljena 10. maja ubila sedmoro ljudi, medju njima dvoje dece u gradu Džabaliji u pojasu Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je bilo još takvih incidenata.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.