OVAJ KLINAC (20) JE ZAPALIO AMERIČKI BROD OD MILIJARDU DOLARA! Neverovatna priča iz SAD (VIDEO)
Ryan Mays, Foto: Instagram/sawyermays714

jezivo

OVAJ KLINAC (20) JE ZAPALIO AMERIČKI BROD OD MILIJARDU DOLARA! Neverovatna priča iz SAD (VIDEO)

Ryan Mays negira sve optužbe, tvrdi da mu nameštaju, no svoju nevinost moraće da dokaže na sudu

Objavljeno:

Mladi američki marinac od 20 godina, kojem se zamerila američka mornarica, stoji iza spaljivanja milijardu dolara vrednog američkog ratnog broda Bonhomme Richard, pokazala je istraga.

Skupa sabotaža američkog vojnog broda dogodila se prošle godine dok je brod bio pred San Diegom, a prema službenim dokumentima u koje su uvid dobili američki mediji, reč je o Ryanu Maysu (20) iz Kentuckyja.

Osumnjičeni je, uvereni su istražitelji, 20-godišnji marinački regrut koji se nadao da će ući u SEAL, elitnu mornaričku jedinicu za specijalne zadatke, ali nije uspeo, pa se odlučio na osvetu mornarici, podmećući požar 12. jula prošle godine. Ryan Mays negira sve optužbe, tvrdi da mu nameštaju, no svoju nevinost moraće da dokaže na sudu.

Bila je to velika drama u moru blizu kalifornijske obale. Požar koji je zapalio brod goreo je gotovo pet dana, koliko je stotinama profesionalaca trebalo da ga ugase. U njemu je povređeno 40 mornara i 23 civila.

Konačno je stavljen pod kontrolu i ugašen zahvaljujući združenom naporu 400 mornara sa 15 brodova i zahvaljujući angažmanu helikoptera te vatrogasnih i vojnih odreda.

Veruje se, navodi se u sudskom dokumentu, da je Mays sabotirao tri vatrogasne stanice na brodu koji je naručen 1998. godine, a šteta je bila takva da se od popravka odustalo jer bi koštalo više nego sam brod. Naime, troškovi popravka procijenjeni su na čak 3,2 milijarde dolara.

Istražitelji su pronašli odčepljene boce s manjim količinama vrlo zapaljive tečnosti blizu mesta gde je požar buknuo pred San Diegom.

Iako je javnost tek sada saznala koga mornarica sumnjiči, nije trebalo dugo da trag odvede do mladog marinca koji je bio ljutit i frustriran jer nije uspeo u ambicioznom zadatku.

Mays je uhapšen nakon što je deset sati proveo na ispitivanju iako je stalno tvrdio da nije kriv. Odgovaraće za teški slučaj paljenja i namerno ugrožavanje broda.

ISTRAGA

Kada je istraga počela, istražitelji su pronašli odčepljene boce s manjim količinama vrlo zapaljive tečnosti blizu mesta gde je požar buknuo. Kada su se idućeg dana vratili, jedna od boca koja je bila odložena u blizinu kako bi poslužila kao dokaz je nestala, zbog čega je fokus premešten na mornare na brodu.

U novom dokumentu navodi se da je Mays imao pristup tom delu broda, a nekoliko je mornara svedočilo da je videlo nekoga ko mu je bio nalik u blizini pre nego što je požar buknuo.

Mornarica je utvrdila i da su tri stanice za gašenje požara, od njih ukupno četiri na brodu, sabotirane pre požara. Jedna je praktično bila neupotrebljiva, a drugoj su nedostajala creva za vodu.

Maysov advokat je za LA Times izjavio da će pobijati optužbe i da njegov klijent i dalje stoji pri svome i negira optužbe. Tvrdi da mu se pokušava smestiti i da nije krivac.

Prezir prema autoritetu

Mays se prijavio u mornaricu 2019. godine. Iduće godine započeo je izrazito naporan i zahtevan fizički trening koji traje 24 nedelje kako bi upao u SEAL. Odustao je nakon pet dana obuke. Premešten je na Bonhomme Richard kao običan mornar i tada se, čini se, promenilo njegovo ponašanje. Kako se navodi u sudskim dokumentima, Mays je tada počeo pokazivati "prezir prema autoritetima i američkoj mornarici". A onda je brod na kojem je bio zapaljen. Čak 40.000 tona težak ratni brod s kraja devedesetih jedan je od retkih s kojeg se može lansirati združeni napad borbenih aviona F-35.

Kolege svedočile da je Mays mrzio mornaricu

Zanimljiva je fotografija koju je objavio na društvenim mrežama pre požara, na kojoj s napetim trbušnjacima pozira u boksericama, uz komentar "Volim miris napalma rano ujutro", što je referenca na film "Apokalipsa danas".

Mornaričko vodstvo navodi da je raspoloženje i ponašanje mornara koji su imali ambiciju postati deo Sealsa, a onda završili na običnim položajima u mornarici često "puno izazova". Mays je to doveo do ekstrema.

U sklopu istrage svedočili su članovi posade. Jedan od 177 mornara rekao je da je Mays "mrzio" mornaricu.

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.