SNOUDEN PROGOVORIO O ŠPIJUNSKOM SOFTVERU: Otkrio koliko je "PEGAZ" zapravo opasan! (VIDEO)
Edvard Snouden, Foto: Printscreen

sad znate

SNOUDEN PROGOVORIO O ŠPIJUNSKOM SOFTVERU: Otkrio koliko je "PEGAZ" zapravo opasan! (VIDEO)

Policiji je za prisluškivanje osumnjićenog potrebno da mu "provali u kuću ili automobil ili kancelariju i svi volimo da verujemo da im je za to pre svega potreban nalog"

Objavljeno:

Vlade moraju da nametnu globalni moratorijum na međunarodnu trgovinu špijunskom opremom ili ćemo se naći u situaciji da nijedan mobilni telefon nije bezbedan od hakera koje sponzorišu države, upozorio je uzbunjivač Edvard Snouden.

Snouden, koji je 2013. otkrio špijunski program američke agencije za nacionalnu bezbednost, smatra da su programeri koji za novac prave špijunske programe "industrija koja ne bi trebalo da postoji".

Nakon što je otkriveno postojanje programa Pegaz koji može tajno da upadne u nečiji mobilni telefon i pokupi sve potrebne informacije i koji su koristili brojni režimi, Snouden je ocenio da je Pegaz pokazao kako komercijalni "malver" omogućava represivnim režimima da nadgleda i špijunira ljude.

Policiji je za prisluškivanje osumnjićenog potrebno da mu "provali u kuću ili automobil ili kancelariju i svi volimo da verujemo da im je za to pre svega potreban nalog". Kod komercijalne špijunske opreme, moguće je špijunirati ljude iz daljine, bez mnogo troškova i sa nimalo rizika i sada počinju to da rade stalno, protiv svih koji su iole interesantni, rekao je Snouden.

- Ako ne uradite ništa da zaustavite prodaju ove tehnologije, nećete imati samo 50.000 meta, imaćete 50 miliona meta i to će se dogoditi mnogo brže nego što bilo ko od nas očekuje - smatra on.

Problem je, objasnio je Snouden, što su svi mobilni telefoni slični.

- Kada pronađu način da hakuju jedan ajfon, pronašli su način da hakuju sve - siguran je on.

Upozorio je i da je komercijalni malver poput Pegaza toliko moćan da običan svet ne može ništa da uradi protiv njega.

- Postoje određene industrije, određeni sektori od kojih nema zaštite i zato moramo da ogrnaičimo rad ovih tehnologija. Ne smemo da dozvolimo komercijalno tržište nuklearnog oružja, a Pegaz jeste nuklearno oružje protiv kog ne možemo da se zaštitimo - rekao je Snouden.

Bonus video:

59:02

USIJANJE 19.06.2021.MILOMIR MARIĆ

(Espreso / The Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.