MOŽDA RADITE ZA AMERIČKU VOJSKU, A DA TOGA NISTE NI SVESNI: Momentalno pogledajte 1 APLIKACIJU (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

MOBILNA APLIKACIJA

MOŽDA RADITE ZA AMERIČKU VOJSKU, A DA TOGA NISTE NI SVESNI: Momentalno pogledajte 1 APLIKACIJU (VIDEO)

Objavljena priča zvuči kao zaplet nekog špijunskog filma

Objavljeno: 17:39h

Mreža korisnika širom sveta nesvesno prikuplja javne informacije za američku vojsku, koristeći popularnu mobilnu aplikaciju, piše Wall Street Journal.

Priča zvuči kao zaplet nekog špijunskog filma, a odnosi se na softver Premise koji je 2013. razvio istoimeni startap iz San Franciska.

Aplikacija podstiče korisnike da obavljaju raznorazne zadatke za novčanu nadoknadu. Uglavnom je reč o fotografisanju javnih lokacija, popunjavanju upitnika ili brojanju bankomata na određenoj lokaciji.

Za uspešno izveden zadatak korisnici dobijaju između pet i deset centi, dok se složeniji poslovi plaćaju više.

Kompanija ističe da polovina njenih klijenata potražuje komercijalne informacije, poput tržišnih analiza i “nadgledanja” konkurencije.

Poslednjih godina, međutim, Premise sarađuje sa američkom vojskom i drugim državama, reklamirajući se kao fleksibilna, globalna radna snaga sposobna da prikuplja informacije i mišljenje javnosti.

Možda ovakav koncept ne izaziva sumnju, ali Premise je navodno plaćao i korisnike u Avganistanu da identifikuju/slikaju šiitske džamije u Kabulu, prenosi Verge.

Kompanija tvrdi da slikanje religioznih mesta predstavlja “standardan posao”, koji omogućava klijentima da bolje razumeju “socijalnu geografiju” nekog područja.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.