NAUČNIK ŠPIJUNIRAO ZA NEMCE I KINEZE U ISTO VREME? Konačno ukapšen, a bio povezan sa Angelom Merkel!
Špijun, Foto: Profimedia

UHAPŠEN

NAUČNIK ŠPIJUNIRAO ZA NEMCE I KINEZE U ISTO VREME? Konačno ukapšen, a bio povezan sa Angelom Merkel!

Do hapšenja, Klaus L. je bio visoko cenjena osoba od poverenja u Nemačkoj

Objavljeno:

Klaus L. stručnjak za Kinu i saradnik Nemačke obaveštajne službe BND, uhapšen je zbog saradnje sa Kineskom obaveštajnom službom.

Po navodima optužnice, Kinezi su mu finasirali putovanja tokom kojih se susretao sa kineskim obaveštajcima, a za svoje usluge je dobijao i honorar, piše hrvatski "Jutarnji list"

Uhapšeni Klaus je bio blizak čelnim ljudima Hrišćanske socijalne unije (CSU) iz Bavarske, pa je njegovo hapšenje izazvalo i potres na nemačkoj političkoj sceni.

50 godina rada u službi

Do hapšenja, Klaus L. je bio visoko cenjena osoba od poverenja u Nemačkoj.

Stručnjak je za politiku, posebno Narodnu Republiku Kinu i pedeset godina je bio saradnik Nemačke obaveštajne službe (Bundesnachrichtendienst, BND) u statusu stručnog savetnika. Nemački obaveštajci su rado s njim razgovarali o pogledima na pojedina politička pitanja u vezi KIne.

Međutim, sve se to promenilo u utorak kada je doktor Klaus, inače star 75 godina, lišen slobode. Uhapšen je pod optužbom da je bio dvostruki špijun, da je radio i za Peking. Službeno saopštenje navodi da je uhapšen zbog "navodnih aktivnost agenta tajne službe".

Komplikovana priča se dodatno komplikuje pošto dr Klaus dolazi iz Minhena, gde je radio za Hanns-Seidel-Stiftung, firmu iza koje stoji Hrišćansko - socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), koja je u koaliciji na vlasti 16 godina sa kancelarkom Angelom Merkel.

Načelnik odeljenja

U Stiftungu, Klaus se vremenom uspinjao prema vrhu i stigao do uticajne i ugledne pozicije načelnika Odeljenja za međunarodnu bezbednosnu politiku. Klausu je pozicija omogućila da putuje svetom, ide u zemlje istočnog bloka, na Balkan, držao je predavanja, družio se, stvarao mrežu prijatelja. Sasvim razumljivo da ga je BND rimetio i pozvao da sarađuju.

To nije ništa neobično, pošto ozbiljnim obaveštajcima, a BND to jeste, trebaju i takve informacije, drugačiji pogled na stvari, poznat i kao razmišljanje "izvan kutije".

Dr. Klaus L. 2001. godine odlučio je da iskoristi svoja poznanstva i osnovao je tink tank "Institut fur Transnationale Studien". Nemački mediji navode da ga je vodio iz stana, ali da je ipak uspeo da ostvari respektabilan broj saradnika koji su pristali da budu deo Odbora.

"Zidojče cajtung" navodi da su u tom telu bili i direktor jednog centra iz Ruske akademije nauka, pakistanski ambasador, predsednik poznatog američkog tink tanka "Asocijacija za međunarodne strateške studije (International Strategic Studies Association, ISSA)" koja izdaje poznati časopis Defense & Foreign Affairs.

I onda je 2010. godine Klaus otputovao u Kinu da, kao gost, održi predavanje na Univerzitetu Tongji u Šangaju. Tada su mu pristupili lokalni agenti i ponudili mu saradnju.

Tu dolazi do osetljive tačke u celoj priči: Dr. Klaus L. tvrdi da je o tome izvestio BND i da je dobio odobrenje da nastavi rad kao dvostruki agent. Pod uslovom da ih redovno izveštava o kineskim zahtevima, što bi službi omogućilo da shvati koji su interesi i ciljevi Pekinga kad je reč o Nemačkoj.

Službeno saopštenje navodi da je od tada pa do decembra 2019. godine "redovno dostavljao informacije kineskoj obaveštajnoj službi pre ili posle međudržavnih susreta ili međunarodnih konferencija, kao i o tekućim pitanjima".

BND, kako prenosi "Zidojče cajtung", ne dovodi u pitanje da ih je agent izvestio o saradnji, problem je što su se nakon toga proredili njegovi kontakti s nemačkom službom, a nastavili su se s kineskom.

Službeno saopštenje ističe da je dvostruki agent informacije, koje je prosleđivao kineskim partnerima, "dobijao primarno od brojnih visoko rangiranih političkih kontakata do kojih je došao preko Instituta". A to su ljudi koji su bliski kabinetu kancelarke Merkel, vrhu Bundestaga (nemački parlament) i drugih institucija.

Za sitne pare

Prvi je kineski zahtev bio njegova procena delovanja Ujgura (muslimanska manjina u Kini) koji su u Minhenu osnovali Svetski kongres koji je vrlo kritičan prema politici Pekinga. Odakle kreće snažna kampanja protiv Pekinga i njegove politike prema Ujgurima, ali i ostalim manjinama. A zatim se popis zahteva proširio na druge teme.

KInezi su dr Klausa uspeli da lako vrbuju i da prođu prilično jeftino.

"U zamenu za usluge, optuženom su finansirali putovanja na susrete s kineskim obaveštajcima, a imao je i plaćeni program za ostatak boravka; dobijao je i honorar", stoji u saopštenju. Ali, kako navode nemački mediji, to su bili mali iznosi, ništa zbog čega bi neko rizikovao kaznu do pet godina zatvora.

Dr Klaus L. već je 2019. godine bio uhvaćen na aerodromu u Minhenu na putu prema Kini, gde je krenuo sa suprugom (o trošku kineskih partnera, razumljivo). Tada su mu pretresli stan, ali je celi slučaj zbog pandemije pao u drugi plan. Nije isključeno da je hapšenje, koje je obznanjeno na sva zvona, uticalo pogoršanje odnosa Kine i EU, a donekle i Nemačke.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.