CRNI KLIMATSKI SCENARIO NA SAMOM PRAGU: Arktička mora bi leti mogla da ostanu bez vode, a to se već DEŠAVA!
Arktik, Foto: Profimedia

fenomen

CRNI KLIMATSKI SCENARIO NA SAMOM PRAGU: Arktička mora bi leti mogla da ostanu bez vode, a to se već DEŠAVA!

Prema mišljenju stručnjaka Arktički okean bi mogao u potpunosti da ostane bez leda u periodu od najmanje mesec dana do 2080

Objavljeno:

Led koji pokriva Barencovo i Kara more na Arktiku mogao bi da postane sezonski fenomen koji se viđa jedino u zimskim mesecima, izjavio je stručnjak sa geografskog odeljenja univerziteta Lomonosov u Moskvi Vladimir Ivanov i dodao da je taj fenomen već počeo da se dešava u protekloj deceniji.

On je za agenciju Tass rekao da pojedina marginalna mora mogu da ostanu bez leda u letnjem periodu, kao i da je taj trend počeo da se javlja još 2007. godine kada su ova dva mora ostala u potpunosti bez leda tokom letnjih perioda.

On je pojasnio da u zimskom periodu led sa Arktika neće u potpunosti nestati.

Prema mišljenju stručnjaka Arktički okean bi mogao u potpunosti da ostane bez leda u periodu od najmanje mesec dana do 2080., a sve u zavisnosti od intenziteta emisije gasova sa efektom staklene bašte.

"Trajanje sezone leda se skraćuje zbog kasnijeg smrzavanja. Uopšteno govoreći, u raznim arktičkim regionima, smrzavanje započinje 12 do 15 dana ranije svake decenije, a led se pojavljuje 5 do 8 dana ranije svake godine, međutim brojke se veoma razlikuju u zavisnosti od geografskog područja", rekao je Ivanov.

Glavni faktor je, kako Ivanov navodi, rastuća brzina zagrevanja temperature vazduha u površinskom sloju koja je otprilike 2,5 puta veća od prosečne planetne vrednosti.

Drugi faktor je vertikalno mešanje, zbog čega se gornji slojevi vode zagrevaju zbog toplijih slojeva duboko u okeanu, objasnio je naučnik.

Bonus video:

ŽIVOT DUNAVSKIH ALASA U NESTAJANJU
12:41

ŽIVOT DUNAVSKIH ALASA U NESTAJANJU

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media