METEOROLOZI ZAPREPAŠĆENI FENOMEMOM NA ARKTIKU: Ovo do sad nisu videli
Arktik, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/da Guldbaek Arentsen

ŠOK

METEOROLOZI ZAPREPAŠĆENI FENOMEMOM NA ARKTIKU: Ovo do sad nisu videli

Te električne oluje ugrožavaju arktičke dosadne šume, jer uzrokuju požare u udaljenim područjima, koja se već ionako peku na letnjem suncu

Objavljeno:

Meteorolozi su ove nedelkje bili zaprepašćeni grmljavinskim olujama s munjama koje su tri dana zaredom pogađale ledeni Arktik, od Sibira do severa Aljaske, što je neuobičajeni fenomen za koji naučnici kažu da će s globalnim zagrevanjem biti sve manje ređi.

"Meteorolozi nikad pre nisu videli tako nešto", izjavio je ED Plumb, meteorolog Nacionalne vremenske službe u Fairbanksu, govoreći o olujama s munjama koje su počele prošle subote.

Naime, uobičajeno vazduh iznad Arktičkog okeana, posebno kada je voda prekrivena ledom, nema dovoljno toplinskog strujanja potrebnog za nastanak oluja s munjama. No, zbog klimatskih promjena to se sada menja, jer se Arktik zagreva brže od ostatka sveta.

Epizode letnjih oluja s munjama unutar Arktičkog kruga utrostručile su se od 2010., što je trend izravno povezan s promenom klime i ubrzanim nestankom leda na dalekom severu, izvestili su naučnici o svom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Pismo o geofizičkim istraživanjima. Kako led nestaje, sve više vode hlapi, povećavajući vlažnost u sve toplijoj atmosferi.

"S višim temperaturama i to će se događati", izjavio je koautor istraživanja Robert Holzvort, fizičar na Fakultetu Vašington u Sijetlu.

Te električne oluje ugrožavaju arktičke dosadne šume, jer uzrokuju požare u udaljenim područjima, koja se već ionako peku na letnjem suncu.

Dosadno područje Sibira bilježi najviše munja od bilo koje druge arktičke regije, kazao je Holzvort.

Sve je učestalija pojava munja i diljem arktičkih područja tundre, kao i iznad Arktičkog okeana i ledenog pokrivača. U avgustu 2019. munja je zasvetlela na svega 100 kilometara od Severnog polja, utvrdili su istraživači.

"Ono što je nekad bilo vrlo rijetka pojava, sada je samo rijetka", kazao je Rik Toman, naučnik sa Sveučilišta Aljaska u Fairbanksu.

Kao što je niz arktičkih oluja ove nedelje pokazao, munje se već pojavljuju na neočekivanim mestima, dodao je. "Ne sećam se da su se munje pojavljivale na Arktiku tri dana zaredom", ustvrdio je.

Uz sve više munja, Sibir je proteklih godina pojačano na udaru divljih šumskih požara. Ove nedelje ruska vojska koristila je avione za gašenje požara kako bi zaustavila vatru na gotovo 800.000 hektara šume, dok je najjače pogođena regija Jakutije već nedeljama u izvanrednom stanju zbog požara.

Zagrevanje Arktika potiče i rast vegetacije na severu aljaškog područja tundre, čime se stvara dodatno gorivo za požare, tvrde naučnici. Do kraja godine dvostruko više aljaške tundre moglo bi rredvono da gori nego što je to bilo uobičajeno u prošlosti, dok bi se broj požara mogao učetverostručiti, tvrde naučnici iz Međunarodnog centra za istraživanje Arktika u Fairbanksu.

Bonus video:

KURIR TELEVIZIJA NA SNIMANJU OLUJE: Autentične priče SRPSKIH stradalnika nikog ne ostavljaju RAVNODUŠNIM
07:53

KURIR TELEVIZIJA NA SNIMANJU OLUJE: Autentične priče SRPSKIH stradalnika nikog ne ostavljaju RAVNODUŠNIM

(Espreso / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media