ISPRAVKA: Mesec nije pokrio sunce na 5 sekundi na Arktiku, reč je o montaži! (VIDEO)
Mesec, Foto: Printscreen/Twitter

GREŠKA

ISPRAVKA: Mesec nije pokrio sunce na 5 sekundi na Arktiku, reč je o montaži! (VIDEO)

Ostaviće vas bez daha!

Objavljeno: 11:12h

Portal Espreso je 2. jula objavio tekst sa snimkom i tvrdnjom da se "na Arktiku desilo nešto neverovatno, odnosno da je Mesec na 5 sekundi zaklonio Sunce i ostavio Zemlju bez svetlosti".

Na osnovu teksta na fact-checking portalu Istinomer, ispravili smo naslov i tvrdnje u ovom tekstu, budući da je verovatno reč o digitalno manipulisanom snimku.

Evo šta piše Istinomer:

"Video je postao viralan otprilike u isto vreme kada je u nekim delovima sveta bilo vidljivo prvo potpuno pomračenje Meseca posle više od dve godine. Takođe, 26. maja na nebu se u pojedinim delovima sveta mogao videti i takozvani “Supermesec”, iliti “cvetni”, odnosno “krvavi” Mesec.

Međutim, kako piše portal za proveru činjenica “Snopes”, ono što vidimo na videu jednostavno prkosi nauci.

Tragovi koji na to ukazuju su mnogobrojni. Prvi jeste činjenica da Mesec ne baca senku na jezero koje se nalazi ispod njega.

Zatim, NASA tvrdi da se Mesec Zemlji može maksimalno približiti na udaljenost od 260.000 milja, odnosno 363.300 kilometara. A čak i kada se to dogodi, u tom trenutku Mesec je na nebu vidljiv tek u blago uvećanom obliku.

Na videu je prikazano neprirodno kruženje Meseca na nerealno maloj udaljenosti od Zemlje, te snimatelj uopšte ne koristi opciju zumiranja, što je karakteristično kada se snima većina videa ili fotografija tog tipa.

“Snopes” piše da je autor videa korisnik TikToka @aleksei__nz, na čijem nalogu se nalaze i drugi slični videi nebeskih tela koja se nalaze veoma blizu Zemlje."

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.