RUSIJA HITNO REAGOVALA: Zabranili portal Proekt!
Rusija, Foto: Profimedia

važno

RUSIJA HITNO REAGOVALA: Zabranili portal Proekt!

"Razlog za ovu odluku je činjenica da aktivnosti Proekta predstavljaju pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Ruske Federacije", navelo je tužilaštvo u saopštenju

Objavljeno: 20:02h

Rusko tužilaštvo danas je označilo kao "nepoželjnju organizaciju" portal za istraživačko novinarstvo "Proekt", odredilo mu kazne, a pet njegovih novinara su proglašeni "stranim agentima".

"Razlog za ovu odluku je činjenica da aktivnosti Proekta predstavljaju pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Ruske Federacije", navelo je tužilaštvo u saopštenju.

Ova odluka je preneta Ministarstvu pravde da bi ta medijska organizacija mogla da bude stavljena na spsak "nepoželjnih" organizacija.

Ministarstvo pravde danas je takodje objavilo spisak grupa i pojedinaca označenih kao "strani agenti" koji ih obavezuje na teške birokratske mere uz pretnju kaznama. Na spisku je i pet novinara "Proekta".

Osnovan 2018. portal "Proekt" poznat je po svojim istraživanjima o korupciji medju ruskom elitom. Portal je objavio više dugih istraga o bogatim saradnicima predsednika Vladimira Putina.

Krajem juna bile su sprovedene pretrage u kućama više novinara "Proekta" i njegovog glavnog urednika Romana Badanina.

Bonus video:

01:48

Mere relaksiranije, prekršioci plaćaju paprene kazne

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.