SEVERNA KOREJA ODBILA AMERIČKU HUMANITARNU POMOĆ: To je "zlokobna politička šema" sa 1 ciljem!
Kim Džong Un, Foto: EPA / KCNA

PAKLENI PLAN

SEVERNA KOREJA ODBILA AMERIČKU HUMANITARNU POMOĆ: To je "zlokobna politička šema" sa 1 ciljem!

Američki zvaničnici su naveli da podržavaju slanje humanitarne pomoći Severnoj Koreji ali da oni sami nemaju nameru da pruže direktnu podršku

Objavljeno:

Američka humanitarna pomoć je "zlokobna politička šema" čiji je cilj pritiskanje drugih žemalja, ocenio je severnokorejski zvaničnik.

Nakon što je američki saveznik Južna Koreja ponudila Pjongjangu vakcine protiv koronavirusa i drugu vrstu pomoći, oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštenjem u kojem su kritikovali američku pomoć.

Kang Hjon Čol, istražival u vojnoj Asocijaciji za promociju međunarodne ekonomske i tehnološke razmene, izneo je čitav niz primera iz celog sveta koji, tvrdi on, pokazuju američku praksu povezivanja humanitarne pomoći sa svojim spoljnopolitičkim ciljevima i pritiscima.

"Ovo jasno pokazuje da je američka 'humanitarna pomoć' povezana sa 'pitanjem ljudskih prava' sa ciljem legitimizovanja svog pritisak na suverene države i sprovođenja svoje zlokobne političke šeme", naveo je Kang.

Na spisku koji je predočio je i Avganistan, odnosno odlazak Amerikanaca iz ove zemlje. "Kao rezultat toga, mnoge zemlje su iskusile gorčinu oslanjanja na američku 'pomoć' i 'humanitarnu podršku'", naveo je on.

Američki zvaničnici su naveli da podržavaju slanje humanitarne pomoći Severnoj Koreji ali da oni sami nemaju nameru da pruže direktnu podršku.

Južna Koreja je obećala da će isporučiti svom severnom susedu vakcine protiv korone ako ih zatraže i neki analitičari smatraju da bi ta pomoć mogla da odškrine vrata nastavku diplomatskih pregovora sa Pjongjangom koji od 2019. odbija svaki dijalog sa Seulom i Vašingtonom.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi uspostavljanjem odnosa sa Severom, navelo je da će nastaviti da traže načine da sarađuju sa Pjongjangom i obezbede bolju zdravstvenu i bezbednosnu situaciju u obe Koreje.

Severna Koreja do sada nije pokazuala nikakvo interesovanje za pomoć od Južne Koreje ili SAD, ali su prihvatili ograničenu pomoć Kine i Rusije.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.