PREDSTOJEĆI IZBORI U RUSIJI UĆI ĆE U ISTORIJU: U TRKU ulaze"Kralj glamura", ŠPIJUNKA i pevačica koju Srbija PAMTI
Foto: Profimedia

OPA

PREDSTOJEĆI IZBORI U RUSIJI UĆI ĆE U ISTORIJU: U TRKU ulaze"Kralj glamura", ŠPIJUNKA i pevačica koju Srbija PAMTI

Turbulentni parlamentarni izbori u najavi

Objavljeno: 19:32h

Nekoliko poznatih ličnosti iz ruske estrade, medija i sporta želi da se upusti u političke vode, a kao odličnu priliku za to vide predstojeće parlamentarne izbore u zemlji.

Na opštim izborima za rusku Dumu, zakazanim za septembar, vladajuća prokremljska stranka Jedinstvena Rusija pokušaće da zadrži većinu uprkos istorijski niskom rejtingu na predizbornim anketama.

Ovo su neke od poznatih ličnosti koje su se uključile u trku.

Sergej Zverev

Čuveni frizer za selebritije Sergej Zverev, samoprozvani "kralj glamura", postao je poslednji u nizu poznatih Rusa koji je najavio svoje učešće na izborima, izvestila je u sredu državna državna novinska agencija TAS.

Zverev (57) će se kandidovati kao član Zelene stranke, koja se fokusira na pitanja klimatskih promena i očuvanje ekologije. Tražiće sedište u Dumi koje će predstavljati regione u okoliki Bajkalskog jezera, gde je rođen.

- Ovu odluku mi je bilo veoma teško da donesem - rekao je na konferenciji kojom je najavio svoju kandidaturu.

Nedavno ublažavanje mera zaštite životne sredine na Bajkalskom jezeru i dalje je goruće pitanje za ruske ekologe, a Zverev je rekao da se nada da će raditi na sistemskim promenama, ako bude izabran.

- Rođen sam ovde i spreman sam da pomognem svojoj maloj domovini koliko god mogu - rekao je Zverev, koji je 2019. godine kažnjen zbog protesta na Crvenom trgu protiv planirane izgradnje kineske punionice vode na obali Bajkala.

Protekle dve decenije Zverev je oprobao kao stilista, televizijski voditelj, muzički umetnik, pozorišni i filmski glumac i zvezda rijaliti programa. Njegova ekscentrična odeća i plava kosa izazvali su pažnju u postsovjetskoj Rusiji.

Marija Butina

Marija Butina (32) poznatija je u Americi zbog osude za špijunažu, kao i zbog zalaganja za pravo na nošenje oružja u Americi i svojih veza sa istaknutim republikanskim ličnostima.

Ove jeseni Butina će se kandidovati za mesto u Dumi koja predstavlja Кirovsku regiju kao deo stranke Jedinstvena Rusija nakon što je pobedila na izborima u maju.

Butina je završila u američkom zatvoru 2018. godine nakon što se izjasnila krivom za teške optužbe da je delovala kao neregistrovani strani agent. Prema Obaveštajnom odboru Senata, ona je pokušala da ubedi kampanju bivšeg predsednika Donalda Trampa da uspostavi komunikacijski kanal sa Rusijom.

Vratila se u Rusiju 2019. godine nakon što je deportovana iz Amerike i od tada je ostala aktivna u javnom životu. Trenutno vodi emisiju na državnom servisu, postala je članica Ruske javne komore, javno govori o mučenju u američkim zatvorima, a snimila je i provokativan prilog u zatvoru u kojem je smešten opozicionar Aleksej Navaljni.

Julija Volkova

Bivša članica muzičke grupe Tatu (t.A.T.u.) Julija Volkova najavila je svoju kampanju za mesto u Dumi koje predstavlja region Ivanova, ali je nedavno izgubila na unutarstranačkim izborima Jedinstvene Rusije.

Volkova (36) stekla je svetsku slavu početkom 2000-ih kao pop dua Tatu, čiji su hitovi poput "Not Gonna Get Us“ i "All The Things She Said“ postali LGBT himne.

Iako su Volkova i koleginica Elena Кatina skretale pažnju ljubeći se na bini i u muzičkim spotovima, kasnije je otkriveno da je njihova navodna lezbejska veza bila samo dobro osmišljen PR.

Volkova je tokom svoje muzičke karijere često nastupala na političkim događajima i skupovima, ali je trka za Dumu bio njen prvi pravi pokušaj da se oproba u političkoj karijeri.

Druga istaknuta imena

Ruski komičar i televizijski voditelj Sangađi Tarbaev kandidovaće se za Dumu kao član stranke Novi ljudi koju je osnovao ruski biznismen Aleksej Nečaev.

Nekoliko istaknutih ruskih sportista najavilo je svoje kandidature za stranku Jedinstvena Rusija, uključujući hokejaša Vladislava Trećaka i boksera Nikolaja Valueva. Biatlonac Anton Šipulin (Sverdlovska oblast) i umetnička klizačica Irina Rodnina (Podmoskovlje) takođe su najavili svoje kampanje za reizbor, piše "Moskou Tajms".

(Espreso, Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.