NIKO NE SHVATA KOLIKO JE SITUACIJA BLIZU SUKOBA! Bugarski general izneo zabrinjavajuće tvrdnje
Ilustracija/Crno more, Foto: Ministarstvo odbrane

šok

NIKO NE SHVATA KOLIKO JE SITUACIJA BLIZU SUKOBA! Bugarski general izneo zabrinjavajuće tvrdnje

General Cankov je rekao da je Crno more neko vreme bilo mesto gotovo direktnog kontakta snaga NATO-a i saveznika koji se tamo geografski nalaze i pomorskih snaga i delova PVO Rusije

Objavljeno:

O napetostima između Rusije i Zapada u Crnom moru, njegovom geopolitičkom značaju, vojnim vežbama NATO-a i Rusije, kao i o mogućoj eskalaciji i visokim rizicima koji su s tim povezani, a koji sve više zabrinjavaju svet, bugarski brigadir je intervju bugarskom portalu Dir.bg general Valentin Cankov.

Podsećamo, sinoć je u Sofiji počeo sastanak lidera država članica Tri mora, pa je veoma zanimljivo čuti šta o bezbednosnoj situaciji u crnomorskom regionu misli iskusni bugarski general sa impresivnom profesionalnom biografijom: on završio Vojnu akademiju i Generalštabnu akademiju; specijalizovan je za Sjedinjene Države, Nemačku, Grčku, Italiju i Rusiju; služio u bugarskoj vojsci, Generalštabu i Ministarstvu odbrane; bio je direktor direkcije u Ministarstvu odbrane, vojni ataše u Londonu i Vašingtonu, NATO savetnik i savetnik ministra odbrane; potpredsednik je Udruženja kopnenih snaga i stručnjak za nacionalnu bezbednost u Centru za odbrambene i bezbednosne studije, Poliglot.

Iz intervjua portal Geopolitika.news daje najzanimljivije delove.

General Cankov je rekao da je Crno more neko vreme bilo mesto gotovo direktnog kontakta snaga NATO-a i saveznika koji se tamo geografski nalaze i pomorskih snaga i delova PVO Rusije. Tamo gde jedna strana izvodi svoje vežbe, druga nadgleda njene akcije, nadgleda i vežba svoje kontrasile. Takvi uslovi su prilično bliski stvarnim borbenim operacijama i stoga se stiče neprocenjivo iskustvo. Proverava se sposobnost osoblja da deluje u slučaju stvarnog sukoba, rekao je general.

Komentarišući kako je NATO vežba Si Briz stvorila tenzije između NATO-a i Moskve nakon što je Rusija prošle nedelje rekla da je ispalila hice upozorenja i bacala bombe na putanju britanskog ratnog broda kako bi ga proterala sa svoje teritorije u blizini Krima, bugarski general je rekao:

"Da, napetost je izazvala iskrena (unapred shvatite) provokacija, kojom je britanski razarač prošao kroz vode koje Rusija smatra svojom teritorijom. Na ovaj način proverena je reakcija brodova i letelica ruske mornarice. Sa stanovišta međunarodnog prava, ove vode su ukrajinske, ali nakon pristupanja Krima Ruskoj Federaciji 2014. godine, Rusija ih smatra ruskim teritorijalnim vodama. A Rusija, vođena upravo ovim shvatanjem, deluje u skladu sa svojim zakonima štiteći nepovredivost svojih granica. Proterivanje razarača Defender praćeno je upotrebom oružja ruskog patrolnog broda i bombardera. Shvatamo da su u stvarnoj situaciji hici upozorenja kratki uvod u borbenu upotrebu raketa ... Ovo je bio planirani test spremnosti Rusije, politički i vojno, da odgovori. Tvrdi odgovor u ovom slučaju je dokaz da Rusija ne namerava da ustupi Krim, što je mnogo puta govorila od 2014. "

General Cankov je dalje rekao da svi brane svoj interes. "Moskva je zaista zahtevala da se vežba Si Briz otkaže pre nego što uopšte započne. Bilo je jasno da niko od strane NATO-a nije nameravao da ga ukine, niti je takav slučaj bio u prošlosti. Ovaj poziv bio je više politički potez, pokušaj da se pokaže odlučnost da Rusija neće napraviti kompromis u odbrani svojih teritorijalnih voda. Suprotno tome, čak je spreman da uđe u otvoreni vojni sukob, ako je potrebno. U ovom slučaju, Rusija brani svoje granice kao što bi to uradila svaka država. Ali pošto je kontroverzno pitanje čije su to vode, gledište takođe određuje položaj u slučaju. Ne treba zaboraviti da ukrajinske snage učestvuju u vežbi, što dodatno komplikuje situaciju. ... Nekoliko dana kasnije, ruski predsednik je zvanično potvrdio da je naređenje da se uništavanje ovih ratnih brodova nastavi ako se oni ne pridržavaju upozorenja. Moramo da shvatimo koliko je tanak led i koliko mala linija može biti da pređe i izbije sukob velikih razmera ".

Što se tiče statusa Krima, bugarski general je rekao sledeće: "Da, kako kažu," de facto i de jure ". Ukrajina Krim smatra svojom teritorijom, ali Rusija ga de facto ima, a nakon referenduma o njegovom pristupanju i de jure, u skladu sa sopstvenim zakonima. Ne očekujte da će ovaj problem biti rešen. Rusija je odlučna da je Krim ruski i da će uvek biti ruski, uprkos oštrim sankcijama koje mu je nametnuo Zapad".

"Čovečanstvo, običan čovek, verovatno ne shvata ogroman rizik od započinjanja rata. U političkom i vojno-strateškom pogledu situacija veoma podseća na period 1939-1941, kada su Nemačka i SSSR imali zajedničku granicu, odnosno direktan kontakt. Ovo je najdirektniji način za započinjanje rata ", rekao je general.

Kao odgovor na izjavu novinara da se glavni pokret ka Crnom moru odvija kroz Bosfor i da je to prioritet Turske, general je izjavio da će to biti slučaj sve dok i izgradnja Istanbulskog kanala, što će drastično promeniti situaciju, kako u pogledu kretanja brodova prema Crnom moru, tako i iz njega, kao i režima ulaska i vremena boravka stranih snaga u Crnom moru. "Od sada očekujem još veću napetost nakon završetka njegove izgradnje", rekao je.

"Ograničenja dužine boravka i tonaže ratnih brodova u Crnom moru nameću se odredbama Konvencije o crnomorskim moreuzima, potpisane u Montreu 1936. godine. Za sada to važi. Da vidimo kakav će biti režim nakon izgradnje alternativnog kanala Bosfor-Istanbul ".

Govoreći o nedavnom sastanku Bajdena i Putina u Ženevi, bugarski brigadni general zaključuje:Kaže da tenzije i dalje postoje, da preduslovi za eskalaciju nisu uklonjeni i da se, naprotiv, stvaraju nove. "Međutim, postoji jedna pozitivna tačka. Kontakt je obnovljen na najvišem nivou i postoji dijalog (SAD-Rusija). U ovoj fazi to nije malo. Dakle, ništa nije skriveno od šire javnosti. Međutim, ključ rešenja problema je u rukama lidera i diplomata ".

(Espreso/Geopolitika.news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.