PAPA FRANJA BIO NA OPERACIONOM STOLU TRI SATA! Poglavaru je uklonjena leva polovina debelog creva
Papa Franja, Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI / POOL

operacija

PAPA FRANJA BIO NA OPERACIONOM STOLU TRI SATA! Poglavaru je uklonjena leva polovina debelog creva

Lekari su zaključili da je uzrok ovih bolova stenoza debelog creva izazvana divertikulom

Objavljeno:

Rutinska laparoskopska operacija koju je papa Franja podvrgnut sinoć ubrzo je, zbog neobjavljenih komplikacija, pretvorena u klasični hirurški postupak koji je trajao "oko tri sata", piše današnji Bilten Pres službe Svete stolice. U njemu se precizira da je papa bio podvrgnut „levoj hemikolektomiji“ - što znači da mu je uklonjena leva polovina debelog creva (sa manje bolnim posledicama od desne hemikolektomije).

To znači da je 84-godišnji poglavar Katoličke crkve nekoliko sati bio u potpunoj anesteziji i da je pretrpeo značajne hirurške traume na stomaku - a to u njegovim godinama nije bezazlen rizik. Međutim, „Sveti otac je dobro reagovao“ na operaciju, saopštio je sinoć direktor Pres službe Svete stolice Matteo Bruni, a danas popodne je precizirao da je papa „u dobrom opštem stanju, svestan i samostalno diše“. Dalje, da je „predviđeno sedam dana bolničkog lečenja, u slučaju komplikacija“.

Prozori papskog bolničkog kompleta zatvoreni su griljama, što znači da glava Katoličke crkve odmara. Televizijske ekipe su se ponovo okupile na zemlji, kao u vreme kada je Sveti Pavle nekoliko puta boravio na istom mestu. Jovan Pavle II

Pres služba je juče izvestila da je postupak izvršio prof. Sergio Alfieri, da su mu pomagali prof. Luigi Sofo, dr Antonio Tortorelli i dr Roberta Menghi. Anesteziju su izveli prof. Massimo Antonelli, prof. Liliana Sollazzi, dr Roberto De Cicco i dr Maurizio Soave. U operacionoj sali bili su i profesori Giovanni Battista Doglietto i Roberto Bernabei.

Zli Vatikanist Robert Mickens odmah je objavio da je oko operiranog Pape bilo deset lekara i da „deset izgleda kao magični broj ovih dana u Vatikanu“, aludirajući da će deset i zbroj optuženih sedeti na optuženičkoj klupi koju će voditi kardinal Angelo Becciu kasnije ovog meseca.

Papa ostaje u bolnici i posmatra postoperativni tok. Koliko dugo? Prerano je za pretpostavke.

Njegovo opšte zdravlje je dobro, s obzirom na godine. Boluje od išijasa, koji se pojačava kad zaustavi fizioterapiju, pa zbog toga može da šepa i vuče nogu. Imao je operaciju katarakte na oku. Kao mladiću odsečen mu je komad pluća, ali su se pluća potpuno obnovila, pa je netačna informacija - koju smo preneli kada je izabran - da diše samo jednim plućem.

Operacija se pokazala neophodnom zbog povremenih jakih bolova u trbušnoj duplji, od kojih je jednom pao u nesvest, odmah nakon audijencije iračkog premijera. Lekari su zaključili da je uzrok ovih bolova stenoza debelog creva izazvana divertikulom.

Hrvatski čitaoci pamtiće kako je hrvatski državni vrh lagao da je tadašnji predsednik Tuđman patio od „čira na želucu“, a zatim i od divertikula, čak i nakon što je procurila istina da ga je ubio rak. Ćutanje ili čak laži o bolestima verskih ili državnih vođa nisu retkost, čak i kada se prikrivaju bolesti čiji tok može opasno uticati na moć razmišljanja pacijenta, na primer kada metastaze progone mozak. Tipičan slučaj je slučaj bivšeg francuskog predsednika Francoisa Mitterranda, koji je sa metastazama u mozgu bio vrhovni zapovednik nuklearne energije i u toj državi je Sarajevo osudio na još godinu i po dana smrtonosne agonije, sprečavajući pravovremenu intervenciju. Divertikulum je, kao što smo već preneli, vrećasta ili konusna ograničena izbočina zida cevastog ili šupljeg organa: najčešće na jednjaku, crevima i bešici. To može biti mesto infekcije, izvor bola, a u najgorem slučaju tačka u kojoj se razvija rak. Poznato je da se divertikulum javlja kod ljudi starijih od 50 godina, a češći je posle 65. godine života. Stenoza je, u Papinom slučaju debelog creva, suženje uzrokovano divertikulumom.

Jučerašnja operacija je dogovorena ranije. Izabran je ovaj letnji period, kada nema opšte publike. Papa je zatražio da bude operisan u nedelju posle Angelusa, odnosno podnevne molitve anđeoskog isceljenja, računajući verovatno da će se sledeće nedelje lepo pojaviti na prozoru apostolske palate i tako dedramatizovati njegovu bolest. Za razliku od Sv. Jovan Pavle II, koji bi obično najavljivao neke od svojih bolničkih tretmana upravo o Angelusu ili na opštoj audijenciji, papa Franja je odlučio da to prođe u tišini, sub rosa. Oko 15.30, sa samo jednom pratnjom, običnim automobilom, bez policijske pratnje, odveden je do glavnog ulaza Univerzitetske bolnice Poliklinika Agostino Gemelli, nastavne baze Medicinskog fakulteta Katoličkog univerziteta Svetog Srca, i neprimećene posete pacijenta.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.