PUTIN UVEO ZABRANU CELOM SVETU! Od sada samo Rusi mogu da naprave ŠAMPANJAC!
Foto: Profimedia

neverovatno

PUTIN UVEO ZABRANU CELOM SVETU! Od sada samo Rusi mogu da naprave ŠAMPANJAC!

Još u vreme SSSR-a korišćen je termin "šampanjac" za ruska penušava vina, što je Rusija nastavila da koristi i posle raspada SSSR-a, uprkos protivljenju Francuske

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin doneo je odluku da šampanjcem mogu da se nazivaju samo ruska penušava vina.

Nova ruska "aneksija" ovaj je put udarila na naziv šampanjac, odnosno na penušavo vino koje se proizvodi u francuskoj regiji Šampanji po kojoj je taj penušavi vinski napitak i dobio ime.

Iako Francuzi imaju ekskluzivno pravo na taj naziv, ruski lider Vladimir Putin doneo je Zakon Broj 345 - F 3 na osnovu kog tim imenom mogu da se nazivaju samo penušava vina proizvedena u Rusiji.

Kako pišu ruski mediji, francuski proizvođači, uključujući i Moet Hennessy (koji proizvoidi najpoznatiji i najprestižniji francuski šampanjac) svoje proizvode mogu da prodaju u Rusiji samo pod oznakom "penušavo vino".

Putinova odluka podstakla je neke da predlože da se i ruska regija Kubanj, gde se proizvodi ruski šampanjac preimenuje u Šampanj, kako bi se stvar sredila do kraja.

Kako će ta ruska igra proći u inostranstvu za sada nije jasno, ali je sa francuskim šampanjcem, pod tim imenom, u Rusiji je gotovo.

Inače, kako piše ruski poslovni list RBK, Rusija godišnje uvozi oko 50 miliona litara šampanjca, od čega je samo 13 posto francuskog, a od toga dva posto otpada na Moet Hennessy.

Zakon je donet kako bi se zaštitila, piše ruski tabloid Moskovski komsomolac (MK), ruska vinska industrija, a pogotovo ojačala ona na Krimu, poluostrvu koje je Rusija otela Ukrajini.

Ruski politolog Igor Ejdman kaže kako je ova odluka da se francuski nazove "penušavcem" a ruski "gazirani bućkuriš - šampanjcem", zapravo "kvintesencija Putinove politike".

Još u vreme SSSR-a korišćen je termin "šampanjac" za ruska penušava vina, što je Rusija nastavila da koristi i posle raspada SSSR-a, uprkos protivljenju Francuske.

Isto tako, Putin je doneo uredbu o nazivu "ruski konjak", ali on će se odnositi samo na konjak koji je stopostotno proizveden u Rusiji, jer kako piše MK, zasad se još za proizvodnju ruskog konjaka koristi uvozni "destilat konjaka".

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.