RUSI ZAPOČELI ISPITIVANJA NA ADOLESCENTIMA! Da li će maloletnici uskoro moći da prime VAKCINU?
Ruska vakcina, Foto: Profimedia

nova istraživanja

RUSI ZAPOČELI ISPITIVANJA NA ADOLESCENTIMA! Da li će maloletnici uskoro moći da prime VAKCINU?

Rakova je dodala da se vakcinacija vrši „Sputnjikom Ve“ koji se već primenjuje za vakcinaciju osoba starijih od 18 godina, ali u manjim dozama

Objavljeno:

U Moskvi su započela klinička ispitivanja „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) na adolescentima uzrasta 12-17 godina, izjavila je zamenica gradonačelnika ruske prestonice za pitanja socijalngo razvoja Anastasija Rakova.

Kako je rekla, prvi dobrovoljci već prolaze lekarske preglede pre primene preparata, precizirala je ona.

„Zajedno sa ruskim nacionalnim institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamaleja' počeli smo kliničko ispitivanje vakcine 'Sputnjik Ve' na adolescentima od 12 do 17 godina. Sada se prva i druga faza ispitivanja vrše u dve vodeće dečije bolnice. Izdvojili smo planirani broj učesnika – 100 osoba. Danas prvi dobrovoljci idu na lekarske preglede koji uključuju obavezne PCR-testove“, objasnila je zamenica gradonačelnika Moskve.

Rakova je dodala da se vakcinacija vrši „Sputnjikom Ve“ koji se već primenjuje za vakcinaciju osoba starijih od 18 godina, ali u manjim dozama.

Kako kaže, ispitivanje će trajati godinu dana. Tokom čitavog perioda deca će biti pod stalnim nadzorom bolničkih lekara.

U ispitivanju učestvuju adolescenti koji nisu preležali virus korona, nemaju kontraindikacije na lek ili druge medicinske kontraindikacije.

Privremeno neželjeno dejstvo može da bude akutna respiratorna virusna infekcija dve nedelje pre očekivanog datuma vakcinacije ili primanja vakcine protiv druge bolesti manje od 30 dana pre vakcinacije „Sputnjikom Ve“.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Rusija ima još tri registrovane vakcine protiv korone.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.