SVE VAKCINE TREBA DA BUDU PRIZNATE NA GRANICAMA! SZO jasna, kineska vakcina je podjednako VALIDNA!
Vakcina, Foto: Profimedia

nova odluka

SVE VAKCINE TREBA DA BUDU PRIZNATE NA GRANICAMA! SZO jasna, kineska vakcina je podjednako VALIDNA!

UN-ova zdravstvena agencija rekla je da su analize obe kineske vakcine potvrdile da one značajno smanjuju rizik od hospitalizacija i smrti

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da bi sve vakcine protiv kovida-19, koje je odobrila za hitnu upotrebu, trebalo da budu priznate u zemljama koje otvaraju granice vakcinisanim putnicima. Ovaj potez mogao bi da izazove zapadne zemlje da prihvate i dve naizgled manje efikasne kineske vakcine, koje je zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija odobrila, ali većina evropskih i severnoameričkih zemalja nije.

Pored vakcina Fajzer-BioNTek, Moderne, Astrazeneke i Džonson i Džonson, SZO je dala zeleno svetlo i dvema kineskim vakcinama, koja su proizveli Sinovak i Sinofarm.

Savet Evropske unije je u maju ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za gradjane iz trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (EMA), ;a da zemlje samostalno mogu da odluče da li će dozvoliti ulaz putnicima koji su primili neku drugu, uključujući i ruski Sputnjik V.

EMA je započela je analizu vakcine protiv korona virusa koju proizvodi kineska kompanija ;Sinovak, ali ne postoji rok za odobrenje. Evropska agencija za lekove nije odobrila verziju Astrazeneke proizvedene u Indiji, čime je zabranjeno putovanje ljudima u zemljama u razvoju koji su primali vakcine putem programa Kovaks, podržanog od Ujedinjenih nacija.

SZO je ocenila da svaka mera koja dozvoljava putovanja samo imunizovanima nekim, a ne svim vakcinama koje je odobrila SZO povećava globalnu nejednakost koja je već vidjena prilikom raspodele vakcina.

To bi negativno uticalo i na rast ekonomija koje su najteže pogodjene pandemijom, navela je SZO.

SZO je rekla da takvi potezi podrivaju "poverenje u spasonosne vakcine za koje se već pokazalo da su bezbedne i efikasne".

UN-ova zdravstvena agencija rekla je da su analize obe kineske vakcine potvrdile da one značajno smanjuju rizik od hospitalizacija i smrti.

Iako su se zapadne zemlje uglavnom oslanjale na vakcine proizvedene u SAD i Evropi, poput Fajzerove i Astrazeneke, mnoge zemlje u razvoju su koristile ; kineske vakcine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.