MILAN LONČARIĆ JE GINEKOLOG O KOME BRUJI REGION! Završio je iza rešetaka kao "kurir" za keš i to ne bilo kome!
Hrvatska policija/Hapšenje, Foto: Youtube printscreen

DRAMA

MILAN LONČARIĆ JE GINEKOLOG O KOME BRUJI REGION! Završio je iza rešetaka kao "kurir" za keš i to ne bilo kome!

Lončarić je po zanimanju ginekolog i time se bavio veći deo života, ali malo ko ga se seća takvog

Objavljeno:

Uhapšen zagrebački biznismen Milan Lončarić, koji je prema nezvaničnim informacijama osumnjičen za podmićivanje nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića - služeći mu kao 'kurir' za gotov novac ni manje ni više nego generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića, kojem kasnije je nagradio stan vredan milion kuna (1 evro - 7,5 kuna) - uspešan je čovek. Ako ništa drugo, onda u izbegavanju pažnje javnosti, prenosi Tportal.

Tu i tamo njegovo ime se pojavilo u kontekstu Fabrike električnih sijalica (TEŽ), koju je posedovao i na čijoj lokaciji - tačnije, ostacima onoga što je nekada postojalo u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu - pre pola godine započeo je ambiciozni projekat Vrtovi Sunca, u stvarnosti stambeno-poslovno naselje sa pet stotina stanova na sto hiljada kvadratnih metara. Čini se da je ovaj projekat u fokusu istražitelja, a ostaje da se utvrdi da li je problem bio u delu kompleksa koji je tretiran kao zaštićeno dobro i da li je u bizarnom razvoju događaja direktor HRT-a Bačić zaista bio primalac mita za pokojnog Bandića. ovaj problem bi bio rešen.

Kažu da su želeli da pokažu da je zgrada teško oštećena u zemljotresu i da je ovo trebalo da bude izgovor za njeno rušenje.

Lončarić je po zanimanju ginekolog i time se bavio veći deo života, ali malo ko ga se seća takvog: u poslovnim krugovima poznat je pre svega kao građevinski programer, vlasnik i direktor desetina preduzeća, jedan od aktera sumnjive privatizacije 1990-ih.koji su, kao i u TEŽ-u, obično propadali najbrže kompanije i fabrike sa najatraktivnijim zemljištem.

I sam se povezuje sa zemljom koja je ranije bila u vlasništvu Kroacija rekordsa, nekih u blizini zagrebačkog RIZ-a i slično. Velike površine na atraktivnim lokacijama, naravno, u međuvremenu su prodate.

U samoj TEŽ Lončarić je bio zamenik predsednika nadzornog odbora od 2002. do 2006. godine, a u narednih šest godina i njegov predsednik. Paralelno sa tim, do pre pet godina bio je član upravnog odbora TEŽ trgovine, a zatim ga je u potpunosti preuzeo i postao direktor. Pre tri godine osnovao je kompaniju "Mi Aspiration", koja se očigledno specijalizovala za ulaganje u "Vrtove Sunca", što ga je koštalo slobode.

U poslovnim uslugama njegovo ime povezano je sa čak 26 kompanija - 19 aktivnih i sedam bivših. Ovde postoji sve: od "Slanice d.o.o." preko kojeg je navodno kupio stan direktoru HRT-a Kazimiru Bačiću, 'Zagrebačkom pogrebnom poduzeću', ili 'Zagrebačkom pogrebnom poduzeću' i 'Prvom građanskom udruženju za velike sprovode i pogrebna pomagala', čiji je predsednik od 1995. Samo ona godišnje ostvaruju promet između 10 i 15 miliona kuna.

Imao je kamenolom u Benkovcu, odnosno kompaniju koja je ostvarila oko 4 miliona kuna prometa i ugašena 2016. godine.

Lončarić danas ima turističku agenciju 'Pročela', uslugu 'Precizna mehanika Zagreb' - čiji je suvlasnik zajedno sa 26 ljudi, uključujući Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Republiku Hrvatsku - dom za umirovljenike 'Vila Dubravka', čišćenje servis 'Maksimus', trgovinsko preduzeće 'Pomrčina doo', preduzeća 'Borinj', 'Jesenova', 'Ferlangaj' i 'Arbinić' registrovani za 'uzgoj uljanog semena', građevinsko preduzeće 'Maksimus Rijeka' i nekretnine 'Zeleni val' i 'Ergzogor', pa 'Klobučac' namenjen za uzgoj koza i ovaca, i tako dalje, i tako dalje.

Prema portalu Lupiga, supruga Milana Lončarića osumnjičena je da je 2002. godine dopustila Pogrebnom preduzeću da zajam od 6,5 miliona kuna založivši nekretninu fabrike kao zalog Zagrebačkoj banci. Nakon što je Pogrebno preduzeće dobilo novac, Zlata Lončarić je kao direktor TEŽ zaključila ugovor sa Pogrebnim preduzećem o prenosu vlasništva nad fabrikom i tako dala saglasnost da se Pogrebno preduzeće upiše kao vlasnik fabrike real imanje, što je prevarilo Zagrebačku banku. kako naplatiti.

Pored toga, Zlata Lončarić bila je jedna od 12 suokrivljenih na suđenju 2008. godine za proneveru nezakonitom uknjižbom vlasništva nad zemljištem na Braču od strane predsednice Opštinskog suda u Supetru Ivane Domić. Domić, Lončarić i drugi oslobođeni su na Županijskom sudu u Šibeniku 2010. godine, a potom i na ponovljenom suđenju 2013. Zlati Lončarić bila je samo jedno u nizu suđenja za prevaru i zloupotrebu položaja u kojem je na kraju oslobođena: u Zagrebu je oslobođena.do 2006. suđeno joj je zbog sumnje da je kao direktor Pogrebnog preduzeća 1998. oštetila preduzeće izdavanjem lažnih naloga za oko 54.000 kuna, a državu za 19.000 kuna tako što je lažne putne naloge evidentirala kao trošak pogrebnog preduzeća.

Naravno, on se nije bavio većinom aktivnosti svojih firmi, što je vidljivo iz prometa ovih preduzeća. Ali očigledno je da veliki broj njih ima solidnu imovinu, često i nekoliko miliona evra, što sugeriše da zapravo poseduju atraktivne nekretnine. Uglavnom, naravno, iz privatizacije.

Lončarić se, rekli smo, u medijima pojavljivao izuzetno retko, ali nisu bili ugodni oku i uhu.

U avgustu 2019. Telegram objavio je izveštaj iz impozantne palate Bole u Žerjavićevoj ulici u centru Zagreba, zaštićeno i neprocenjivo arhitektonsko delo, koje je Lončarić u potpunosti devastirao. Postepeno je kupovao stan za stanom u toj palati, a zatim ih pustio da propadaju, maltretirajući vlasnike preostala dva stana i pokušavajući da ih natera da prodaju svoja imanja ispod cene.

(Espreso / Tportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.