"RAT KOBASICAMA": Britanija i Evropska unija postigle dogovor, a to nije sve! U priči su i PSI VODIČI
Ilustracija, Foto: Profimedia

produžen grejs period

"RAT KOBASICAMA": Britanija i Evropska unija postigle dogovor, a to nije sve! U priči su i PSI VODIČI

London je zatražio još tri meseca kako bi dve strane mogle da reše trgovinske poteškoće oko Severne Irske, koja se suočila s preprekama otkako je Britanija izašla iz EU krajem 2020. godine

Objavljeno: 18:23h

Evropska unija postigla je dogovor sa Velikom Britanijom nakon "rata kobasicama" produžavanjem grejs perioda za isporuku mesnih proizvoda sa kopna Ujedinjenog Kraljevstva u Severnu Irsku.

Dogovor će takođe olakšati lekovima i psima vodičima prelazak Irskog mora i omogućiti vozačima Severne Irske da putuju u Irsku sa postojećim dokumentima osiguranja, u potezima dizajniranim da ublaže tenzije nakon izlaska Britanije iz EU.

„Tamo gde Velika Britanija ne poštuje svoje sporazume sa nama i deluje jednostrano, bićemo oštri“, rekao je zvaničnik EU. „I naravno, moguće je imati dobre vesti kada su u pitanju odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i EU.“

Grejs period za „rashlađene mesne prerađevine“ trebalo je da se završi 1. jula, kada britanske nezamrznute kobasice ili mleveno mleveno meso ne bi mogli da pređu Irsko more zbog zabrane EU takvih proizvoda iz trećih zemalja, koje sada uključuju i Britaniju.

London je zatražio još tri meseca kako bi dve strane mogle da reše trgovinske poteškoće oko Severne Irske, koja se suočila s preprekama otkako je Britanija izašla iz EU krajem 2020. godine.

Britanija je izjavila da je produženje pozitivan prvi korak, ali da je trebalo postignuti dogovor o trajnom rešenju.

Trgovinskim aranžmanom upravlja severnoirski protokol koji treba da pronađe delikatnu ravnotežu držanja otvorene granice pokrajine sa državom članicom EU Irskom radi zaštite mirovnog sporazuma Velikog petka iz 1998., dok zaustavlja ulazak robe na jedinstveno tržište EU preko te granice.

Protokol drži Severnu Irsku na jedinstvenom tržištu robe, ali to zahteva proveru i kontrolu robe koja prelazi Irsko more iz kontinentalne Britanije.

Britanski ministar David Frost rekao je da se protokol mora primenjivati na pragmatičan i proporcionalan način.

Prekid isporuke nekih proizvoda razljutio je neke probritanske unioniste u Severnoj Irskoj i postoji opasnost da bi to moglo podstaći nasilje tokom parada "marširajuće sezone" u julu.

Komisija kaže da bi naredna tri meseca trebalo da budu konačna i da se supermarketi koriste za skladištenje različitih zaliha mesnih proizvoda ili da Britanija prihvati predlog EU za održavanje usklađenih standarda bezbednosti hrane. Brisel kaže da bi se time uklonilo 80% dodatnih provera.

(Espreso / Reuters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.