UPRAVO JE SAOPŠTENO: Umro Antoni Hopkins, kompozitor
Ilustracija, Foto: Profimedia

TUGA

UPRAVO JE SAOPŠTENO: Umro Antoni Hopkins, kompozitor

Rodžer Vriht, kontrolor BBC Radija 3, rekao je da ga je "rastužila" vest o Hopkinsovoj smrti

Objavljeno: 08:02h

Kompozitor i voditelj Antoni Hopkins, koji je više od 36 godina na BBC radiju 3 vodio program "Govoreći o muzici" umro je u 93 godini.

Gospodin Hopkins, koji je 1976. godine imenovan za CBE-a zbog muzike, takođe je bio dirigent i izvrsni pijanista. Svoju muzičku sposobnost redovno je pokazivao tokom svojih radio emisija kada bi mu se takođe pridružili gosti visokog profila. Među njegovom najpoznatijom muzikom bile su kompozicije za filmove Bili Bad, Pikvik papiri i Pepers i Baci tamnu senku, preneo je BBC.

Rodžer Vriht, kontrolor BBC Radija 3, rekao je da ga je "rastužila" vest o Hopkinsovoj smrti.

- Bio sam jedan od mnogih slušalaca koji su imali koristi od njegovog revolucionarnog radio programa "Govoreći o muzici".

On je još naveo da se oseća privilegovanim što je imao priliku da sluča Hopkinsa, zbog njegovog kako kaže autoriteta, toplog glasa i uticaja.

- Bio je čak dovoljno ljubazan da odvoji vreme da odgovori na pismo ovog tinejdžera komentarišući jedan od njegovih govora o Mocartovom klavirskom koncertu. Uvek ću pamtiti tu velikodušnost duha i želju da proširim vest o radosti i magiji klasične muzike - rekao je on.

Hopkins je rođen kao Antoni Reinolds u Edmontonu, u severnom Londonu, ali nakon smrti oca kada je imao četiri godine, usvojili su ga major Tom Hopkins, glavni učitelj škole Berkhamsted, i njegova supruga Lilian.

Nastavio je školovanje u Berkhamstedu, a kasnije na Kraljevskom muzičkom koledžu, gde je osvojio dve glavne nagrade koledža, zlatnu medalju za klavir i nagradu za kompoziciju, to mu je otvorilo vrata u muzičkoj karijeri, preko radija, pozorišta i bioskopa.

Hopkins je komponovao brojne partiture za radio emisije BBC - od kojih su dve osvojile prestižne nagrade Prik Italia za najbolje radio emisije u Evropi.

U međuvremenu, publika je njegov rad čula kao opere i produkcije na Stratfordu i Vest Endu. On je takođe je postao poznat po knjigama muzičke analize, koje su uključivale i Talking About Simphonies, i napisao je autobiografiju pod nazivom Beating Time.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.