OTKRIVENA NOVA VRSTA LJUDI: ČOVEK ZMAJ je najbitniji u poslednjih milion godina, menja TEORIJU O EVOLUCIJI! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

lobanja

OTKRIVENA NOVA VRSTA LJUDI: ČOVEK ZMAJ je najbitniji u poslednjih milion godina, menja TEORIJU O EVOLUCIJI! (FOTO)

Vodila se žestoka rasprava o tome da li ovi ostaci predstavljaju primitivne primere homo sapiensa, neandertalaca, zatim ljudske vrste zvane Denisovani ili nečeg sasvim drugog.

Objavljeno:

Kineski istraživači otkrili su drevnu lobanju za koju se veruje da bi mogla pripadati potpuno novoj vrsti čoveka. Tim je, naime, zaključio da je to naš najbliži evolutivni srodnik među poznatim vrstama drevnih ljudi, kao što su neandertalci i homo erektus.

Dragon man, tzv. „Čovek zmaj“ predstavlja primerak ljudske grupe koja je živela u Istočnoj Aziji pre najmanje 146.000 godina.

Lobanja je pronađena u Harbinu, na severoistoku Kine 1933. godine, ali naučnici su tek nedavno obratili posebnu pažnju na njeno proučavanje. Analiza lobanje objavljena je u časopisu The Innovation.

Jedan od vodećih britanskih stručnjaka za proučavanje evolucije čoveka, profesor Kris Stringer sa londonskog "Prirodnjačkog muzeja", bio je član istraživačkog tima. „Ovo predstavlja najvažniji foslil ikada, u poslednjih milion godina", izjavio je za BBC Njuz.

„Pred nama je posebna grana čovečanstva koja nije na putu da postane Homo sapiens (naša vrsta), ali predstavlja dugo odvojenu lozu koja je evoluirala u regionu nekoliko stotina hiljada godina i na kraju izumrla.“

Istraživači kažu da ovo otkriće potencijalno menja priču o ljudskoj evoluciji. Analizom je utvrđena jača veza sa homo sapiensom nego sa neandertalcima. Stoga, predstavlja novu vrstu: Homo longi, od kineske reči „long“, što znači zmaj.

Čovek zmaj
foto: Profimedia

„Pronašli smo našu davno izgubljenu sestrinsku lozu“, rekao je Ksijun Ni, profesor Kineske akademije nauka i Hebei GEO Univerziteta u Šijazuangu. On je za BBC Njuz rekao: "Uzviknuo sam 'o, bože!' Nisam mogao da verujem da je tako dobro očuvan, vidite sve detalje. To je zaista neverovatno otkriće! "

Lobanja je ogromna u poređenju sa prosečnim lobanjama koje pripadaju drugim ljudskim vrstama, uključujući i našu. Njegov mozak je po veličini bio uporediv sa mozgom naše vrste.

Čovek zmaj imao je velike, gotovo četvrtaste očne duplje, debele arkade na obrvama, široka usta i prevelike zube. Profesor Kiang Ji sa Univerziteta Hebei GEO kaže da je to jedan od najkompletnijih pra-fosila ljudskih lobanja ikada otkrivenih. „Mozaička kombinacija sadrži i primitivne i savremene karakteristike, svakako se izdvaja se od svih ostalih vrsta ljudi“, objasnio je istraživač.

Naučnici veruju da je Čovek zmaj bio robustne i jake građe. Ali malo se zna o tome kako je živeo, jer je njegova lobanja uklonjena sa mesta na kom je pronađena. To znači da trenutno ne postoji arheološki kontekst, poput kamenog oruđa ili drugih elemenata konkretne kulture.

Lobanju je 1933. godine otkrio građevinski radnik pomažući u izgradnji mosta na reci Songhua koja prolazi kroz Harbin, u provinciji Heilongjang, što u prevodu znači "Reka crnog zmaja", pa otuda i ime "novog čoveka".

Grad je u to vreme bio pod japanskom okupacijom. Kineski radnik je pomislio da pronađena lobanja od kulturnog značaja, pa ju je prošvercovao kući, kako bi je sačuvao od ruku okupatora. Lobanju je sakrio na dnu porodičnog bunara, gde je ostala čitavih 80 godina. Pre svoje smrti, objansio je porodici šta se nalazi u bunaru, i tako je na kraju i dospela u ruke naučnika.

Čovek zmaj se pridružio ostalim ljudskim fosilima otkrivenim u Kini za koje se pokazalo da ih je teško kategorisati. Tu spadaju ostaci Dalija, Džinušan-a, Hualongdonga i vilice Ksiahe sa Tibetanske visoravni.

Vodila se žestoka rasprava o tome da li ovi ostaci predstavljaju primitivne primere homo sapiensa, neandertalaca, zatim ljudske vrste zvane Denisovani ili nečeg sasvim drugog.

Denisovani su prvi put identifikovani iz DNK uzorkovane iz kosti prsta, stare između 50.000 i 30.000 godina otkrivene u Denisovoj pećini u Rusiji.

Profesorka Marta Mirazon Lahr sa Univerziteta u Kembridžu veruje da je Čovek zmaj u stvari bio Denisovan. "Denisovani su ova fascinantna misteriozna populacija iz prošlosti. Postoji pretpostavka (iz DNK dokaza) da je vilična kost pronađena na Tibetanskoj visoravni možda Denisovan, a sa druge strane - vrlo podseća na Čoveka zmaja, tako da smo možda dobili kompletno lice Denisovana," rekla je.

Čovek zmaj
foto: Profimedia

A grupa naučnika koja je nedavno objavila detalje o ostacima iz Izraela za koje se veruje da su preteča neandertalca, sugerišu da Čovek zmaj pripada pra-ljudima koji su se prvi put pojavili u regiji Levant.

Međutim, kineski istraživači tvrde da su svi ovi fosili iz Istočne Azije koji se teško klasifikuju, zapravo svedoci evolucije nove ljudske vrste.

Bonus video:

01:59

ZBOGOM KORONO, ZDRAVO STRANI TURISTI: U Centru BG smo sreli Čehe, Rumune, Indijce... Poslušajte šta kažu

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.