FINSKA LANSIRA PRVI U ISTORIJI DRVENI SATELIT: Tehnologija VASIONSKIH razmera, a zapravo vrlo EKOLOŠKI! (FOTO)
Drveni sateliti su jeftiniji i mnogo ekološki prihvatljiviji od aluminijumskih i čeličnih, Foto: Profimedia

NIJE IKEA

FINSKA LANSIRA PRVI U ISTORIJI DRVENI SATELIT: Tehnologija VASIONSKIH razmera, a zapravo vrlo EKOLOŠKI! (FOTO)

Satelit će se u orbitu lansirati pomoću rakete Elektron

Objavljeno:

Iako satelit napravljen od drveta zvuči kao koncept iz vremena Leonarda da Vinčija, finska kompanija Arktik Astronautik zaista želi da lansira jedan takav do kraja ove godine.

Radi se o mikrosatelitu WISA Woodsat napravljenom od šperploče, koji je tokom vikenda pomoću meteorološkog balona podignut 30 kilometara iznad Zemlje.

Nalazio se u stratosferi kako bi se testirala njegova konstrukcija od šperploče u uslovima sličnim onim koji vladaju u svemiru.

Satelit je je sadržavao selfi štap kako bi dokumentovao svoje putovanje, kao i paket senzora Evropske svemirske agencije (ESA).

Kocku od četiri inča napravila je kompanija UPM Plywood, a ona predstavlja vakuumsku komoru koja je presvučena tankim slojem aluminijum-oksida kako bi se sprečila degradacija zbog visoko reaktivnog kiseonika iznad Zemljine atmosfere.

Mali drveni sateliti se prave za jednostavnije radiokomunikacije, a mogu slati poruke i fotografije širom sveta pomoću prenosnih stanica na tlu.

Let drvenog satelita Woodsat je trajao gotovo tri sata, a nakon toga je balon očekivano pukao pa je satelit spušten na Zemlju. Uspešno je pronađen i to bez neočekivanih oštećenja, prenosi Klix.ba.

Satelit će se u orbitu lansirati pomoću rakete Elektron.

Drveni sateliti su jeftiniji i mnogo ekološki prihvatljiviji od aluminijumskih i čeličnih. Na svaku tonu čelika emituje se 1,9 tona ugljendioksida, odnosno 11,5 tona ugljendioksida u slučaju tog aluminijuma.

Bonus video:

01:59

ZBOGOM KORONO, ZDRAVO STRANI TURISTI: U Centru BG smo sreli Čehe, Rumune, Indijce... Poslušajte šta kažu

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.