AMERIKA SE TOPI: Šta je zapravo uzrok katasrofalnih vrućina koje su pogodile SAD?
Amerika, Foto: EPA/Marcial Guillen

AMERIKA I VRUĆINA

AMERIKA SE TOPI: Šta je zapravo uzrok katasrofalnih vrućina koje su pogodile SAD?

Rekordne dnevne temperature zabeležene su u Arizoni, Kaliforniji, Novom Meksiku, Montati, Vajomingu i Juti

Objavljeno:

Veći deo zapadne amerike ove nedelje je pogođen katastrofalnim vrućinama. Kombinacija visokog atmosferskog pritiska sa najgorom sušom u modernoj istoriji čini da temperature obaraju sve rekorde a tek je početak leta.

Rekordne dnevne temperature zabeležene su u Arizoni, Kaliforniji, Novom Meksiku, Montati, Vajomingu i Juti.

Finiks je najtopliji grad na zapadu i u njemu je zabelaženo rekordnih 48 stepeni prošle nedelje.

-Ove visoke temperature su veoma opasne i preporuka je da ko može ne izlazi napolje, navodi se na Fejsbuk stranici Nacionalne meteorološke stanice u Finiksu.

Zašto je zapad Amerike bio toliko topao prošle sedmice?

Vreline se mogu vezati i za sušu. Vlaga obično isparava pod sunčevom toplotom, ali naučnici kažu da je zapadno tlo toliko suvo da umesto toga vrelina čini vazduh još toplijim.

Marvin Perča meteorolog iz Finiksa kaže da je ovaj toplotni talas došao ranije i da se zadržao duže nego perthodnih godina.

-Temperature u junu prošle godine su bile uobičajene za ovo doba godine, rekao je Park Vilijams sa Univerziteta u kaliforniji u Los Anđelesu.

Međutim, ovo što je tropski talas poranio može biti ''vrh ledenog brega''.

-Kada je tlo vlažno, toplotni talasi nisu toliko loši, rekao je Vilijams, koji je izneo podatak da je tlo na zapadu Amerike najsušnije od 1895.

-Ali ako je suvo, pod ekstremnim smo rizikom, ističe on.

Dve decenije duga suša ''isisala'' je vlagu iz tla u većem delu zapadnih država Sjedinjenih Država.

Naučnici su rekli u studiji objavljenoj prošle godine u časopisu ''Science'' da klimatske promene koje je izazvao čovek mogu biti vezane za emisiju štetnih gasova staklene bašte, te da i one mogu biti ''krivi'' za istorijske suše.

Naučnici kažu da je period suša počeo 2000. godine i da su one pogodile devet država od Oregona do Vajominga uključujući i Kaliforniju i Novi Meksiko.

Veliki broj naučnika u studijama je zaključilo da su velike vrućine direktna posledica klimatskih promena, rekla je Kristi L. Ebi, profesorka zdravstvenog centra na Univerzitetu u Vašingtonu.

Mišljenje je da zapad Amerike i ostatak sveta može očekivati još ekstremnije toplotne talase u budućnosti osim ako se ne smanji emisija štetnih gasova.

U jednoj studiji iz prošlog meseca objavljen je procentualno broj ljudi koji će umreti od posledica vrućina i klimatskih promena.

Studija uključuje 200 američkih gradova i otkrilo se da je oko 1.100 smrtnih slučajeva upravo izazvano vrućinama koje su prouzrokovale klimatske promene što čini oko 35 odsto svih smrtnih slučajeva u zemlji.

-Klimatske promene nas sada pogađaju, a to je problem koji će nas pratiti i u budućnosti, istakla je Ebi.

Bonus video:

00:21

ODBRANA LIČNIM ALARMOM

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.