PAKAO NA ZEMLJI POČINJE POSLE 2050. GODINE: Šokantan novi izveštaj Ujedinjenih nacija!
Klimatske promene, Foto: EPA/WILL OLIVER

MORAMO DA REAGUJEMO

PAKAO NA ZEMLJI POČINJE POSLE 2050. GODINE: Šokantan novi izveštaj Ujedinjenih nacija!

Nestašica vode, egzodus, neuhranjenost, izumiranje vrsta ... Život na Zemlji kakav poznajemo neizbežno će se transformisati zbog klimatskih promena kada deca rođena 2021. imaju 30 ili više godina, upozorava izveštaj UN-a do kojeg je došao AFP.

Objavljeno:

Nacrt izveštaja, koji su napisale stotine naučnika iz Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) u toj oblasti, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se daje ljudima da promene svoju sudbinu u trenutnom i drastičnom.

Nestašica vode, egzodus, neuhranjenost, izumiranje vrsta ... Život na Zemlji kakav poznajemo neizbežno će se transformisati zbog klimatskih promena kada deca rođena 2021. imaju 30 ili više godina, upozorava izveštaj UN-a do kojeg je došao AFP.

Nacrt izveštaja, koji su napisale stotine naučnika sa Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC) u toj oblasti, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se daje ljudima da promene sudbinu trenutnim i drastičnim merama.

Sveobuhvatni izveštaj o proceni na 4.000 stranica mnogo je alarmantniji od prethodnog iz 2014. Iako se njegovi glavni zaključci neće promeniti, zvanično će biti objavljen tek u februaru 2022. godine, nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica.

Bez obzira na stopu smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, razorni efekti zagrevanja na prirodu i čovečanstvo koji od njega zavise ubrzaće se i postati bolno opipljivi čak i pre 2050. godine.

Pariški sporazum -Život na Zemlji može se oporaviti od velikih klimatskih promena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosistema - napominje tehnički rezime na 137 stranica.

Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga preko kojeg se zagrevanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariškog sporazuma 2015. godine, svet se obavezao da će ograničiti globalno zagrevanje na znatno ispod „2 ° C“ i nastoji da ograniči porast temperature na 1,5 ° C.

Od sada, IPCC procenjuje da bi prekoračenje + 1,5 ° C moglo već dovesti „postepeno, do ozbiljnih posledica, a ponekad i nepovratno“.

- Najgore tek dolazi, sa mnogo više implikacija na život naše dece i naših unuka nego na naš - tvrdi IPCC.

Klima se već promenila. Iako je porast prosečnih temperatura od sredine 19. veka dostigao 1,1 ° C, efekti su ozbiljni i biće jači, čak i ako se emisija CO2 smanji.

Za neke životinje i biljne sorte može biti čak i prekasno.

-Čak i na + 1,5 ° C, životni uslovi će se promeniti izvan mogućnosti prilagođavanja određenih organizama - podvlači se u izveštaju.

Iznenadni gubici - Iznenadni gubici se povećavaju u svim sistemima za proizvodnju hrane - navodi se u izveštaju, ukazujući na klimatske opasnosti kao "glavnog pokretača".

Međutim, čovečanstvo u ovoj fazi nije naoružano da se suoči sa nekim pogoršanjem situacije.

„Trenutni nivoi prilagođavanja biće nedovoljni da odgovore na buduće klimatske rizike“, upozorava IPCC.

Čak i ograničavajući porast na 2 ° C, 80 miliona ljudi će više gladovati do 2050. godine, 130 miliona bi moglo pasti u ekstremno siromaštvo u roku od deset godina, a stotinama miliona stanovnika primorskih gradova biće ugrožene češćim poplavama izazvanim porastom nivoa mora, što će zauzvrat dovesti do značajnih migracija.

Povećanjem od 1,5 ° C, 350 miliona dodatnih stanovnika u gradovima biće izloženo nestašici vode, a 400 miliona na + 2 ° C.

Tekst takođe naglašava opasnost od kaskadnih efekata. Neke regije (Istočni Brazil, Jugoistočna Azija, Centralna Kina) mogle bi pogoditi tri ili četiri istovremene vremenske nepogode ili čak i više: vrućina, suša, cikloni, požari, poplave, bolesti koje prenose komarci

Radikalna transformacija

Takođe moramo uzeti u obzir pojačane efekte drugih ljudskih aktivnosti štetnih za planetu, napominje izveštaj: uništavanje staništa, prekomerno iskorišćavanje resursa, zagađenje, širenje bolesti ...

Zbog toga je „svaki deo diplome važan“, insistira na IPCC.

Uprkos alarmantnim zaključcima, izveštaj pruža notu nade. Čovečanstvo svoju sudbinu još uvek može usmeriti ka boljoj budućnosti.

-Treba nam radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim nivoima: pojedinci, zajednice, kompanije, institucije i vlade - tvrdi se u izveštaju.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.