MOSKVA POGOĐENA REKORDNIM TOPLOTNIM TALASOM: Zabeležena najviša temperatura u poslednjih 120 GODINA!
Moskva, Foto: Profimedia

REKORD

MOSKVA POGOĐENA REKORDNIM TOPLOTNIM TALASOM: Zabeležena najviša temperatura u poslednjih 120 GODINA!

U Moskvi je danas u 12:10 sati temperatura vazduha iznosila 32,4 stepena Celzijusa

Objavljeno:

Moskva je pogođena rekordnim toplotnim talasom ove sedmice, a temperatura je najviša u poslednjih 120 godina usled efekata klimatskih promena, saopštila je danas ruska meteorološka služba.

U Moskvi je danas u 12:10 sati temperatura vazduha iznosila 32,4 stepena Celzijusa. Prethodno je rekordna temperatura za 22. jun u Moskvi izmerena 1917. - 31,8 stepeni.

Juče je u glavnom gradu Rusije izmereno 34,7 stepeni Celzijusovih, što je na nivou rekorda iz 1901. Meteorološka služba, čija arhiva datira od 1881. godine, prognozira temperaturu iznad 35 stepeni u četvrtak i petak.

-Povećanje temperaturnih rekorda u Moskvi ovih dana je bez presedana u poslednjih 120 godina. Ovo se dešava zbog globalnih klimatskih promena - rekla je Marina Makarova, meteorolog "Roshidrometa".

Apsolutni temperaturni rekord u Moskvi od preko 38 stepeni Celzijusovih postignut je u julu 2010, kada je veliki deo zapadne Rusije bio zahvaćen velikim toplotnim talasom i požarima, navodi Srna.

U Sankt Peterburgu, drugom gradu po veličini u Rusiji, koji je udaljen oko 600 kilometara severozapadno od Moskve, ovog meseca su izmerena 34 stepena Celzijusova, što je najviše od 1998.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.