GAF MAŠINA! NAJPOZNATIJI LAPSUSI LIDERA AMERIKE: Da li je Bajden samo zaboravan ili se nešto krije? (VIDEO)
Džo Bajden, Foto: Profimedia

NEVERICA

GAF MAŠINA! NAJPOZNATIJI LAPSUSI LIDERA AMERIKE: Da li je Bajden samo zaboravan ili se nešto krije? (VIDEO)

Novoizabrani predsednik SAD je svojevremeno rekao za sebe da je "gaf mašina", a nekoliko puta je i opravdao tu tvrdnju

Objavljeno:

Džo Bajden je 46. i trenutni predsednik Sjedinjenih Američkih Država, i bivši potpredsednik u administraciji Baraka Obame. Član je Demokratske stranke, a pored toga je i profesor prava na više američkih univerziteta i bio je senator države Delaver od 1973. do 2009. godine.

Novoizabrani predsednik SAD je svojevremeno rekao za sebe da je "gaf mašina", a nekoliko puta je i opravdao tu tvrdnju.

Ovo su neki od najvećih lapsusa američkog predsednika:

Džo Bajden
foto: Profimedia

- Govor u Vilmingtonu (Delaver):

Pred kraj svog govora u Vilmingtonu, Bajden je spomenuo pesmu "Na krilima orlova", a kasnije i citirao, rekavši da je to bila omiljena pesma njegovog preminulog sina Boa, ali da je i njega inspirisala, posebno u poslednjim danima kampanje.

Govoreći o broju ljudi koji su stradali od posledica korona virusa u Americi, Bajden je napravio lapsus. Naveo je da se nada da će ta pesma biti uteha mnogima koji tuguju jer su tokom pandemije izgubili voljene.

- ...230 miliona hiljada Amerikanaca koji su izgubili živote zbog ovog užasnog virusa - rekao je, između ostalog, Bajden.

Hteo je da kaže "230 hiljada" Amerikanaca, ali je rekao "230 miliona". Iste sekunde je shvatio grešku i ispravio se.

- Miliona ili hiljada žrtava - svakome se desi da pogreši ponekad - pravdao se Bajden.

- Govor u Filadelfiji:

Džo Bajden se obratio svojim pristalicama u Filadelfiji, a tamo je napravio neverovatan gaf pošto je jednu od svojih unuka predstavio imenom Bo Bajden, što je ime njegovog preminulog sina.

- Ovo je moj sin Bo Bajden, kom su mnogi od vas pomogli da bude izabran za Senat u Delaveru - rekao je on, grleći unuku Finegan.

Odmah nakon što je to izgovorio, nazvao ju je imenom Natali, kako se zove njena sestra.

- Ovo je moja unuka Natali. Ne, čekajte, ovo je pogrešna - rekao je on.

Potom je stavio ruku na rame i same Natali koja je stajala blizu i predstavio je kao Boovu ćerku.

Njegova prva supruha Nelia i mala ćerka Naomi poginule su u saobraćajnoj nesreći 1972. godine. Bo Bajden je umro 2015. godine u 46. godini zbog tumora na mozgu.

- Kamalu Haris nazvao predsednicom:

Još jedan u nizu javnih gafova američkog predsednika se desio kada je potpredsednicu Kamalu Haris nazvao predsednicom.

- Kada smo predsednica Haris i ja, rekao je Bajden na konferenciji za štampu o programu vakcinacije protiv virusa korona u SAD.

Potom je napravio kraću pauzu u nastavio:

- Bili na virtuelnoj turi u vakcinacionom centru u Arizoni nedavno, jedna od sestara koja je vakcinisala ljude, rekla je da je svaka doza vakcina kao doza nade, dodao je američki predsednik.

- Poseta vojnoj bazi u Virdžiniji:

Bajden je oštro kritikovan zbog "jezivog" ponašanja prema devojčici koju je prozvao tokom svoje posete vojnoj bazi u Virdžiniji.

78-godišnji Bajden je odbacio napisani govor i obratio se devojčici koja ide u osnovnu školu. "Mnogo mi se dopadaju tvoje šnalice", rekao je Bajden devojčici koja je sedela pored pozornice. "Kažem vam, dok je gledam, izgleda kao 19-godišnjakinja dok sedi tu kao damica, sa prekrštenim nogama", nastavio je Bajden svoj bizarni govor.

- Pogrešno izgovaranje imena predsednika Rusije:

Bajden je pogrešno izgovorio ime predsednika Rusije, nazvavši ga „predsednikom Klutinom“.

Iako se brzo ispravio, medijima, a ni gledaocima koji su brže-bolje požurili da se sprdaju na društvenim mrežama, to nije promaklo.

Pored toga, pomešao je i termine eskalacija i vakcinacija.

"SAD ne žele da pokrenu ciklus vakcina... eskalacija i konflikata s Rusijom“, rekao je Bajden.

- Sastanak sa Putinom u Ženevi:

Vladimir Putin i Džo Bajden su se sastali na samitu u Ženevi, a kamere su na samom početku snimile jedan veoma zanimljiv detalj.

Bajden se poslužio beleškama, a tviteraši su odmah požurili da odgonetnu šta bi moglo u njima da piše.

"Bajden je doneo svoje kartice na sastanak sa Putinom", napisao je konezrvativni politički kolumnista Beni Džonson, a mnogi su ocenili da se tako predsednik nije predstavio u dobrom svetlu.

"Njegovo ime Pu-tin, moje ime Baj-den", "Prva kartica- Evo o čemu se radi, druga kartica- Da budem jasan, treća kartica- Stvar je u tome...", samo su neki od komentara tviteraša koji su davali šaljive predloge o tome šta bi moglo da piše na "puškicama".

To naravno, nije ništa neobično jer se podrazumeva da lideri budu dobro pripremljeni, pa je tako i Putin imao papire ispred sebe.

- Samit G7 u Velikoj Britaniji:

Na samitu G7 u Engleskoj je primećen kako "luta naokolo" i izgleda " izgubljeno u kafiću.

Ovaj incident je povećao sumnje o mentalnom zdravlju predsednika SAD.

- Puškice na prvoj konferenciji za medije:

Da se koristi specijalnim karticama u javnosti pokazalo se i na prvoj konferenciji za medije otkako je postao predsednik SAD, održane u martu.

Tačnije, čini se da je imao specijalno izrađene brošure sa podacima koje je trebalo da ga podsećaju šta treba da govori, međutim, uprkos tome, nije se najbolje snašao.

Više puta se "pogubio" i pogrešno navodio mnoge činjenice, a gubio je i tok misli.

Bajden (78) viđen je kako drži jedan list na kojem su portreti novinara koje je pozvao na konferencije za štampu, a koji su označeni brojevima.

Iako je pred sobom imao podatak da su SAD na 13. mestu po razvoju infrastrukture, Bajden je najpre rekao da su SAD zauzele 85. mesto na svetu u infrastrukturi.

I dalje mislim da se većini Amerikanaca ne sviđa činjenica da smo sada na 85. mestu na svetu po infrastrukturi. Mislim, pogledajte “, rekao je, pre nego što je kasnije zaokružio i pojasnio: "Globalno smo na 13. mestu po infrastrukturi."

Zatim, nakon što je četiri minuta govorio o talasu migranata na granici, primetio je: "I drugo što radimo, mogao bih da dodam ...". Potom je "presekao" i pitao: "Dajem li vam predugo odgovor? Jer, ako ne želite detalje ... Ne znam koliko detalja želite o imigraciji.... Možda ću se tu zaustaviti."

Na jednoj od Bajdenovih puškica pisalo je "Kina troši tri puta više na infrastrukturu od SAD!, kao i "Više od trećini mostova u SAD (231.000) potrebna je popravka. Na društvenim mrežama mnogi su sugerisali da je Bajden tačno znao šta će ga određeni novinari pitati, pa je već imao spremljene odgovore koje je pročitao od reči do reči.

- Spoticanje pri ulasku u predsednički avion:

Ipak, događaj koji je privukao najviše pažnje odigrao se sredinom marta kada se Bajden tri puta spotakao pri ulasku u predsednički avion.

Lapsusi predsednika Amerike su, osim što su nasmejali celu planetu, podstakli i različite priče o njegovom zdravstvenom stanju. Još otkako je započeo predsedničku kampanju pojavili su se navodi da Džo Bajden pati od demencije.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.