LIDERI G7 SE USAGLASILI! Imaju posebnu poruku za Kinu i Rusiju, samit je završen
Lideri samita G7, Foto: Printscreen/Youtube/CBS Evening News

kraj samita

LIDERI G7 SE USAGLASILI! Imaju posebnu poruku za Kinu i Rusiju, samit je završen

Lideri G7 složili su se i da pruže svoj doprinos kako bi ispunili zaostalu obavezu od 100 milijardi dolara godišnje pomoći siromašnijim zemljama da smanje emisije ugljenika i izbore se sa globalnim zagrevanjem

Objavljeno:

Lideri G7 saglasili su se danas, na samitu u Kerbis beju, u Velikoj Britaniji, da će brzo poboljšati tehnologije i politike koje ubrzavaju prelazak s korišćenja uglja, i potvrdili obaveze da će povećati doprinose za finansiranje borbe protiv klimatskih promena.

"Prepoznajući da je proizvodnja električne energije od uglja najveći uzrok emisije gasova sa efektom staklene bašte i u skladu sa ovim sveukupnim pristupom i našim ojačanim NDC (doprinosi koji se određuju na nacionalnom nivou), mi smo se na domaćem terenu posvetili ubrzanom povećanju tehnologija i politika koje ubrzavaju prelazak sa kapaciteta uglja koji se ne smanjuje, u skladu sa našim NDC-za 2030. i neto nula obaveza", navodi se u saopštenju.

Lideri G7
foto: Foto: Youtube/Global News

Lideri G7 složili su se i da pruže svoj doprinos kako bi ispunili zaostalu obavezu od 100 milijardi dolara godišnje pomoći siromašnijim zemljama da smanje emisije ugljenika i izbore se sa globalnim zagrevanjem.

Lideri najbogatijih zemalja na svetu saglasili su se i da odobre globalni minimalni porez multinacionalnim korporacijama.

Odluka je bila očekivana, nakon što su ministri finansija ranije ovog meseca prihvatili uvođene globalnog minimalnog poreza od najmanje 15 procenata za velike multinacionalne kompanije kako bi sprečili korporacije da koriste tzv. poreske rajeve da bi izbegle plaćanje poreza.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država na svetu obavezala se i da će obezbediti milijardu vakcina protiv kovid-19 kako bi pomogla siromašnim zemljama da vakcinišu svoje stanovništvo.

Lideri G7 pozvali su danas i Kinu da poštuje ljudska prava u poluautonomnom gradu Hongkongu i u pokrajini Sinđijangu, gde živi muslimanska ujgurska manjina i zatražili potpunu i temeljnu istragu o poreklu korona virusa.

Oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u Istočnom i Južnom kineskom moru i oštro se usprotivili jačanju tenzija u Tajvanskom moreuzu.

Takođe su istakli da su zabrinuti zbog navodnog prisilnog rada u Kini, uključujući sektore poljoprivrede i tekstilne industrije.

Grupa industrijski najrazvijenijih zemalja na svetu takođe je kritikovala kinesku ekonomsku politiku u zajedničkom saopštenju, prenele su agencije.

G7 je navela da će nastaviti da se konsultuje o kolektivnim pristupima osporavanju netržišnih politika i praksi koje podrivaju pošteno i transparentno delovanje globalne ekonomije.

Grupa je zatražila od Rusije da preduzme mere protiv onih koji vrše sajber napade i koriste zaraženu elektornsku poštu i pozvala na istragu upotrebe hemijskog oružja na ruskom tlu.

Pozivamo Rusiju da hitno istraži i verodostojno objasni upotrebu hemijskog oružja na svom tlu, da okonča sistematsko suzbijanje nezavisnog civilnog društva i medija i da identifikuje i pozove na odgovornost one koji u okviru njenih granica vrše napade sa ciljem dobijanja sajber otkupa, zloupotrebljavaju virtuelnu valutu za pranje otkupnina i drugih sajber kriminala, saopšteno je u zaključcima samita lidera u Britaniji.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.