KINESKI ZMAJ BLJUJE VATRU! Prošlo je vreme kad su globalne odluke donosile male grupe, PORUČILI SU LIDERIMA G7!
Ilustracija, Foto: Profimedia

nije naivno

KINESKI ZMAJ BLJUJE VATRU! Prošlo je vreme kad su globalne odluke donosile male grupe, PORUČILI SU LIDERIMA G7!

Stav Kine je da su sve države jednake, bez obzira da li su velike ili male

Objavljeno:

Kina je danas upozorila lidere G7, okupljene na samitu u Kornvolu, da su odavno prošli dani kada su globalne odluke donosile male grupe zemalja.

Lideri G7 stigli su pre dva dana u Kornvol uoči početka samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7).

Peking je odgovorio najbogatijim zemljama sveta koje su tražle jedinstven stav u vezi sa Kinom.

"Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja", rekao je portparol kineske ambasade u Londonu, preneo je Rojters.

Stav Kine je da su sve države jednake, bez obzira da li su velike ili male, siromašne ili bogate, i da svetska pitanja treba rešavati u konsultaciji sa svim zemljama, dodao je on.

Lideri grupe G7 - SAD, Kanade, Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Japana - žele da iskoriste samit u odmaralištu Karbis Bej u Kornvolu da bi svetu pokazali da mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Oni su u subotu podržali novi globalni plan pomoći siromašnim zemljama za izgradnju infrastrukture, u nastojanju da odgovore na kinesku inicijativu "Pojas i put".

Kako je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila, lideri grupe G7 odobrili su pokretanje plana "Izgradimo bolji svet" (B3W), vredan 40.000 milijardi dolara, kojim bi se pomoglo smanjenje nedostatka infrastrukture u zemljama u razvoju, preneo je Rojters.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.