POGLAVLJE O POVLAČENJU RUSIJE IZ SPORAZUMA O OTVORENOM NEBU JE ZATVORENO: Moskva neće preispitati svoju odluku!
Moskva, Foto: Profimedia

ZAMENIK MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA

POGLAVLJE O POVLAČENJU RUSIJE IZ SPORAZUMA O OTVORENOM NEBU JE ZATVORENO: Moskva neće preispitati svoju odluku!

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 7. juna Zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu

Objavljeno:

Moskva neće preispitati svoju odluku o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu, ovo poglavlje je zauvek zatvoreno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov za Sputnjik.

On je podsetio da je ruska strana bila fokusirana na očuvanje Sporazuma čitav period posle objave SAD o povlačenju iz njega „sve dok predsednik nije potpisao zakon koji su odobrili Državna duma i Savet Federacije“.

„Umesto da pokažu odgovornost i spremnost da barem ne unište ono što je još ostalo u oblasti evropske bezbednosti, Sjedinjene Američke Države su nam na kraju ovog perioda potvrdile svoju čvrstu i konačnu odluku da se ne vraćaju u Sporazum. Mi više ne vidimo nikakav smisao da se o ovoj temi raspravlja sa Sjedinjenim Američkim Državama“, objasnio je Rjabkov.

On je dodao da će, u skladu sa procedurom, posle predaje note o izlasku državama-depozitorima biti organizovana konferencija država-potpisnica sporazuma.

„Iskoristićemo ovu konferenciju u punom formatu kako bismo objasnili koliko su pogrešile naše zapadne kolege, koliko su zanemarile zdrav razum i jednostavno logiku trenutka. Oni su u našem stavu videli nešto što u njemu nije moglo da bude i počele da misle da navodno pokušavamo da podelimo zapadnu zajednicu. Ali to su njihovi uobičajeni argumenti i dosadna mantra: kada nema šta da se kaže u suštini, oni počinju da optužuju Rusiju da se ili meša u nešto ili da pokušava nekog da podeli itd“, rekao je Rjabkov.

Učešće Rusije u Sporazumu o otvorenom nebu je konačno zatvoreno, kao što je zatvoreno u slučaju Sjedinjenih Američkih Država, zaključio je zamenik ministra.

Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima.

Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 7. juna Zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu.

Bonus video:

04:39

Posao i ljubav cveta: Tamara Đurić za Espreso otkrila da očekuje drugo dete!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.