SVE SPREMNO ZA IZLAZAK RUSIJE IZ SPORAZUMA O OTVORENOM NEBU: Čeka se samo 1 osoba!
Ilustracija, Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

JEDNOGLASNO ODOBRENO

SVE SPREMNO ZA IZLAZAK RUSIJE IZ SPORAZUMA O OTVORENOM NEBU: Čeka se samo 1 osoba!

Ukoliko predsednik potpiše zakon u roku od dve sedmice, smatra se da je konačno usvojen

Objavljeno:

Savet federacije Rusije jednoglasno je odobrio zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu.

„Amerikanci nisu ostavili ni najmanju sumnju da se neće vraćati sporazumu“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Prema proceduri za usvajanje zakona u Rusiji, nakon što zakon odobri Savet federacije, dokument se prosleđuje na potpis predsedniku države u roku od pet dana. Ukoliko predsednik potpiše zakon u roku od dve sedmice, smatra se da je konačno usvojen.

Posle Hladnog rata, Sporazum o otvorenom nebu prema kojem 34 države-potpisnice imaju pravo da preleću preko teritorija drugih zemalja radi posmatranja vojnih aktivnosti i koji reguliše sprovođenje takvih letova, postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi. Dokument je potpisan u Helsinkiju 24. marta 1992. godine, a Rusija ga je ratifikovala 26. maja 2001.

U maju prošle godine SAD su pokrenule proceduru raskidanja sporazuma, koja je završena 22. novembra 2020.Kao odgovor na to, rusko Ministarstvo spoljnih poslova 15. januara je objavilo da je pokrenulo unutrašnje procedure za povlačenje iz sporazuma. Državna duma Rusije je 19. maja podržala nacrt za raskidanje dokumenta.

Vašington je krajem maja saopštio da sigurno napušta sporazum, spominjući „ruske prekršaje“. Moskva se nakon toga oglasila, saopštivši da su optužbe neosnovane, a gubitak sporazuma loš znak.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.