STOLTENBERG PONOVO POZVAO NA SASTANAK SAVETA RUSIJA-NATO: Sada je lopta na strani Moskve!
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

uoči samita alijanse

STOLTENBERG PONOVO POZVAO NA SASTANAK SAVETA RUSIJA-NATO: Sada je lopta na strani Moskve!

„Odnosi Rusije i NATO-a dostigli su tako nizak nivo koji nismo videli od kraja Hladnog rata. Dijalog je najbolji način da se prevaziđu napetosti“, dodao je Stoltenberg

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uoči samita Alijanse u Briselu ponovo je pozvao Rusiju da učestvuje na sastanku Saveta Rusija-NATO. Kako kaže, lopta je na strani Moskve.

Savet nije zasedao već 19 meseci, a prema rečima Stoltenberga, NATO je pre više od godinu dana pozivao rusku vladu da održi novi sastanak, iako, kako kaže, nije dobio pozitivan odgovor.

„Sada je lopta na strani Rusije“, rekao je državni sekretar NATO-a.

Teme za sastanak

Prema njegovim rečima, Rusija i NATO bi mogli da razgovaraju o temama poput razmene informacija o vojnim manevrima kako bi se sprečili nesporazumi i moguća eskalacija.

Druga tema za raspravu mogla bi da bude „dovoljna transparentnost“ vojnih aktivnosti obe strane u cilju sprečavanja slučajnih incidenata na moru i u vazduhu.

„Odnosi Rusije i NATO-a dostigli su tako nizak nivo koji nismo videli od kraja Hladnog rata. Dijalog je najbolji način da se prevaziđu napetosti“, dodao je on.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da je Moskva spremna da obnovi kontakte u okviru Saveta Rusija-NATO i da bi vojska trebalo da započne dijalog.

Bonus video:

USIJANJE 22.05.2021 - Dragan Šutanovac - Srbija je trebala da učestvuje u velikoj NATO vojnoj vežbi
58:50

USIJANJE 22.05.2021 - Dragan Šutanovac - Srbija je trebala da učestvuje u velikoj NATO vojnoj vežbi

(Espreso/Sputniknews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media