BELORUSIJA TUŽI EVROPSKU UNIJU: Zabranjeno im da sleću na aerodrome EU!
EU se poziva na interna dokumenta kao razlog za donošenje odluke za uvođenje sankcija, Foto: Profimedia

sankcije

BELORUSIJA TUŽI EVROPSKU UNIJU: Zabranjeno im da sleću na aerodrome EU!

Evropskim prevoznicima preporučeno je da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

Objavljeno:

Savez sindikata Belorusije planira da se obrati Međunarodnom sudu pravde kako bi se izvršila pravna procena sankcija koje je uvela Evropska unija, izjavio je danas predsedavajući ovog sindikata Mihail Orda tokom sastanka sa zaposlenima u nacionalnoj avio-kompaniji Belorusije "Belavija".

Orda je ocenio da način na koji su se evropske zemlje ponele prema "Belaviji" jasno pokazuje da Evropska unija u potpunosti ignoriše međunarodno pravo.

"U rezolucijama UN više puta je naglašeno da nijedna država ne može da primeni restriktivne mere prisile, uključujući sankcije. Evropska unija u potpunosti ignoriše ovaj zahtev ", rekao je Orda.

Kako je dodao, EU se poziva na interna dokumenta kao razlog za donošenje odluke za uvođenje sankcija, navodi BelTA, a prenosi TAS S.

"Ako se ti dokumenti odnose samo na zemlje EU, to je jedno. Međutim, oni utiču na interese drugih država koje nisu deo EU i zato u ovom slucaju moraju da se primene pravila međunarodnog prava. Zbog toga pokrećemo tužbu pred Međunarodnim sudom pravde kako bismo imali pravnu procenu zakonitosti takvih dokumenata", rekao je Orda.

Nakon incidenta sa avionom Rajanera, koji je prinudno sleteo u Minsk, na putu od Atine do Vilnjusa, posle čega je uhapšen beloruski opozicionar Roman Protaševičh, na samitu EU odlučeno je da se zabrani beloruskim aviokompanijama da sleću na aerodorome u EU i da nadleću teritoriju Evropske unije.

Evropskim prevoznicima preporučeno je da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.