DŽONSON POZVAO ĐUKANOVIĆA na Samit svetskih lidera
Boris Džonson, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

SAMIT SVETSKIH LIDERA

DŽONSON POZVAO ĐUKANOVIĆA na Samit svetskih lidera

Britanski premijer upozorio je da će svaka nacija na zemlji, na ovaj ili onaj način, osetiti posledice klimatskih promena i ocenio da zato lider svake nacije ima ulogu u borbi protiv ovih promena.

Objavljeno:

Premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je crnogorskog predsednika Mila Djukanovića da početkom novembra učestvuje na Samitu svetskih lidera, kojim će započeti 26. konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) u Glazgovu.

"Svet gleda i svet čeka. Zato mi se pridružite na Samitu svetskih lidera, koji se održava 1. i 2. novembra, i otvoren je samo za šefove država i vlada. Radujem se što ću Vas dočekati u Glazgovu i na COP26. I radujem se saradnji sa Vama kako bismo osigurali ambiciozne, trajne i efikasne promene koje naši ljudi očekuju, a naša planeta zaslužuje", poručio je Džonson, preneoje sinoć RTCG.

Britanski premijer upozorio je da će svaka nacija na zemlji, na ovaj ili onaj način, osetiti posledice klimatskih promena i ocenio da zato lider svake nacije ima ulogu u borbi protiv ovih promena.

"Samo udruživanjem možemo izvršiti akciju potrebnu za zaštitu naše okoline, rast naše ekonomije i ostvariti rezultate za naš narod. COP26 dolazi na prekretnici u borbi protiv klimatskih promena. Budući da mnoge nacije već pate usled viših temperatura i porasta mora, imamo samo najuži prozor da ograničimo porast globalnih temperatura na 1,5 stepeni Celzijusa", navodi se u pismu Džonsona.

Britanski premijer je naglasio da nauka zahteva da svet hitno postavimo na kredibilan put do "Neto nulte emisije" i istakao da je od vitalnog značaja da COP26 oslobodi puni potencijal Pariskog sporazuma i signalizira jasnu promenu brzine prema Okviru UN za klimatske promjene.

"Da bi se to dogodilo, potrebno nam je da sve države postave ambiciozne nacionalno utvrđene doprinose i neto nulte obaveze pre novembra - mnoge to već jesu, ali još mnoge moraju to da učine. Vlade takođe moraju da pojačaju napore na pripremi i suočavanju sa posledicama klimatskih promena koje su već kod nas i da iznesu svoje planove za to. I moramo u potpunosti dostaviti finansiranje potrebno svim zemljama da bi ispunile takve ciljeve", poručio je Džonson.

Razvijene države, dodao je on, moraju odlučno da ispune svoju obavezu da mobilišu 100 milijardi dolara finansiranja za klimu godišnje, "izlazeći sa ambicioznim obećanjima sada i do 2025. godine", Džonson je naglasio da te finansije nisu samo pomoć ili donacija, već ulaganje u zajedničku budućnost.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.