ZELENSKI O POVLAČENJU RUSKE VOJSKE: Nešto je tu njemu sumnjivo...
Zelenski, Foto: Sky News/youtube/printscren

ZELENSKI

ZELENSKI O POVLAČENJU RUSKE VOJSKE: Nešto je tu njemu sumnjivo...

Ruska vojska je najavila povlačenje svojih trupa nakon završetka vežbi krajem aprila, ali je nakon toga trupama naređeno da rasporede oružje na jugozapadu Rusije

Objavljeno: 22:44h

Volodimir Zelenski ocenio je da je Rusija zadržala masovno vojno prisustvo u blizini granica njegove zemlje i da rusko povlačenje trupa postoji samo na rečima

Govoreći tokom sastanka sa grupom američkih senatora u Kijevu, Zelenski je optužio Moskvu da je povukla samo manji deo snaga koje je koncentrisala u blizini Ukrajine u aprilu, prenosi AP.

On je naveo da je Rusija do sada povukla oko 10.000 vojnika, što je samo delić od više od 100.000 vojnika za koje su ukrajinski zvaničnici rekli da su bili raspoređeni u blizini granica tokom proleća.

Povlačenje ruskih snaga je samo deklerativno", naglasio je Zelenski.

Ruska vojska je najavila povlačenje svojih trupa nakon završetka vežbi krajem aprila, ali je nakon toga trupama naređeno da rasporede oružje na jugozapadu Rusije u blizini Ukrajine za još jednu veliku vojnu vežbu zakazanu za septembar.

Moskva je takođe poručila da najavljene zajedničke vežbe NATO i Ukrajine odražavaju agresivne namere alijanse i daju podstrek onim snagama u Ukrajini koji zagovaraju tenzije sa Rusijom.

Rusko ministarstvo odbrane je danas saopštilo da će ruska vojska požljivo nadgledati zajedničku vežbu „Si briz“ koja bi trebalo da bude izvedena u junu i julu.

NATO će pod izgovorom vojnih vežbi "Si briz" ponovo snabdeti Ukrajinu savremenim naoružanjem za potrebe ratovanja u Donbasu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Američki senatori koji su se sastali sa ukrajinskim predsednikom danas, a među kojima je bilo i republikanaca i demokrata naglasili su da takva dvostranačka delegacija u Kijevu šalje jasnu poruku da su SAD posvećene obnovi transatlantskih odnosa i ponovnom uspostavljanju američkog globalnog liderstva u promociji demokratskih vrednosti.

Oni su potvrdili i da se danas razgovaralo i o vojnoj pomoći Ukrajini, a koja bi povećala njene odbrambene mogućnosti.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.