Ukrajina se žali: Uvode nam dozvole na pivo, tapete, toaletni papir...
Ukrajina, Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

UVODE SE DOZVOLE

Ukrajina se žali: Uvode nam dozvole na pivo, tapete, toaletni papir...

Kačka je napisao na svom Fejsbuk nalogu da će Belorusija uvesti nove šestomesečne dozvole za uvoz ukrajinske robe

Objavljeno:

Ukrajinski zamenik ministra ekonomije Taras Kačka izjavio je danas da će Belorusija, koja je pod globalnim pritiskom nakon, kako se tvrdi, prinudnog prizemljenja aviona kompanije Rajaner, uvesti "diskriminatorske" trgovinske barijere za niz proizvoda iz Ukrajine.

Kačka je napisao na svom Fejsbuk nalogu da će Belorusija uvesti nove šestomesečne dozvole za uvoz ukrajinske robe, te da će ta mera stupiti na snagu za 10 dana, prenosi Rojters.

Dozvole bi se odnosile, između ostalog, na slatkiše, pivo, ivericu, tapete, toaletni papir, ambalažu, cigle, keramičke pločice, poljoprivredne mašine, veš-mašine i nameštaj, naveo je on.

"Takve akcije su neopravdane i diskriminatorske. Režim pojedinačnih dozvola podrazumeva manuelnu kontrolu uvoza ukrajinskih proizvoda u Belorusiju", napisao je Kačka, dodajući da vlada razgovara sa proizvođačima kako bi pokušala da smanji negativne efekte licenci.

Ukrajina je ove nedelje zabranila letove ka i iz Belorusije zbog afere s prinudnim sletanjem aviona Rajanera minulog vikenda i hapšenja beloruskog novinara koji je bio u avionu.

Ukrajinski energetski analitičari su zasebno objavili da Minsk takođe obustavlja isporuke goriva Ukrajini. Iz Ministarstva energetike u Kijevu nisu potvrdili tu informaciju, ali su dodali da zemlja ima dovoljne rezerve benzina.

Postoji samo jedan način

Državno regulatorno telo za energetiku Ukrajine odlučilo je u sredu da zabrani uvoz električne energije iz Belorusije i Rusije, uz obrazloženje da one članice Energetske zajednice (jugoistočne Evrope), podseća britanska agencija.

Ukrajina je takođe odlučila da od 29 maja zabrani korišćenje njenog vazdušnog prostora avionima registrovanim u Belorusiji.

Bonus video:

02:26

UDARILA GROBARKA NA ZVEZDAŠICU U CENTRU BEOGRADA PRED DERBI Imamo HAOS snimak - PAZITE SAMO ŠTA SU IMALE DA KAŽU!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.