NIČIM IZAZVAN INCIDENT: Objavljen video napada na Azijatkinju u Njujorku, NAKON UDARCA SE SAMO SRUŠILA! (VIDEO)
Deo sa snimka, Foto: Printscreen/Twitter

KINESKA ČETVRT

NIČIM IZAZVAN INCIDENT: Objavljen video napada na Azijatkinju u Njujorku, NAKON UDARCA SE SAMO SRUŠILA! (VIDEO)

Napad se dogodio nešto pre 18:20 časova u ponedeljak u ulici Baiard

Objavljeno:

Video snimak koji je podelila poslanica države Njujork pokazuje kako je Azijatkinja bez očiglednog razloga udarena u lice i srušena na pločnik dok je prolazila pored restorana u Kineskoj četvrti Menhetna.

Ju-Lin-Niou, članica državne skupštine koja predstavlja okrug koji uključuje Kinesku četvrt, rekla je da joj je video poslat od strane birača.

Nekoliko slučajnih prolaznika je pomoglo ženi nakon napada, dok je zapanjena sedela na zemlji uz stub. Niou je rekla da je žrtva bila "svesna i budna". Hospitalizovana je u bolnici u stabilnom stanju, navodi policija.

Aleksandar Vrajt (48) je uhapšen u blizini i optužen za zločin iz mržnje, napad i kriminalno posedovanje kontrolisane substance. Policija ga je odvela u Belvue bolnicu na procenu.

Napad se dogodio nešto pre 18:20 časova u ponedeljak u ulici Baiard, rekao je portparol Njujorške policije za HuffPost.

"55-godišnjakinji je prišao muškarac koji ju je udario šakom, od čega je pala na zemlju. Incident nije ničim izazvan, rekli su iz NYPD-a.

Napad dolazi usred talasa incidenata mržnje koji su prijavili pripadnici Azijskog porekla širom zemlje, naročito u Njujorku i Kalifoniji. Pandemija, i antiazijska retorika o poreklu korona virusa, je dovela do porasta rasno usmerenog nasilja nad Azisjkim Amerikancima protekle godine.

Zločini iz mržnje usmereni ka Azijko Američkom stanovništvu porasli su za 150 odsto u većim gradovima prošle godine, prema jednoj studiji objavljenoj u martu. Stop AAPI Mržnji, koalicija Azijsko Američkih zagovaračkih grupa, zabeležila je još jedan nagli porast uznemiravanja i napada otprilike u isto vreme, što je grupa pripisala povećanoj nacionalnoj pažnji na antiazijsku mržnju, svesti o izveštavanju resursa, i otvaranju zemlje kako se ukidaju ograničenja za Covid-19.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.