DO KRAJA MAJA: Češka amabasada u Moskvi otpušta 79 RUSKIH DRŽAVLJANINA!
ilustracija, Foto: Promo

PRESTANAK RADNOG ODNOSA

DO KRAJA MAJA: Češka amabasada u Moskvi otpušta 79 RUSKIH DRŽAVLJANINA!

Među njima su i zaposleni u Češkom domu u Moskvi, koji služi kao kulturni centar zemlje u glavnom gradu Rusije

Objavljeno:

Češka ambasada u Moskvi otpustiće 79 ruskih državljana do kraja maja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Češke Eva Davidova

- Do 21. maja 71 zaposleni u ambasadi Češke u Moskvi dobio je obaveštenje o prestanku radnog odnosa, rekla je ona, preneo je TASS.

- Očekuje se da će krajem maja biti otpušteno još osam zaposlenih. Stoga je ukupan broj 79, dodala je Davidova.

Među njima su i zaposleni u Češkom domu u Moskvi, koji služi kao kulturni centar zemlje u glavnom gradu Rusije. Sa radom će prestati i hotel i restoran češke kuhinje zbog nedostatka personala.

Ranije su se Rusija i Češka složile da usklade broj svog osoblja u diplomatskim misijama u glavnim gradovima obeju država. Svaka ambasada imaće sedam diplomata i 25 administrativnih i tehničkih službenika. Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Posle toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

U znak solidarnosti sa Pragom ruske diplomate su isterale i Slovačka, Litvanija, Letonija i Estonija.

Bonus video:

04:33

BRZE VESTI 26.05.2021. 09:55

(Espreso/TANJUG)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.