PISALI I PUTINU! RODITELJI OTETOG NOVINARA I NJEGOVE DEVOJKE MOLE ZA POMOĆ: "Spasite ga, inače će ga ubiti"
Roman Protašević i Sofija Sapega, Foto: Printscreen

UPLAŠENI

PISALI I PUTINU! RODITELJI OTETOG NOVINARA I NJEGOVE DEVOJKE MOLE ZA POMOĆ: "Spasite ga, inače će ga ubiti"

Njihovi roditelji su pozvali svetsku javnost da reaguje

Objavljeno:

Raste zabrinutost za bezbednost novinara Romana Protaševiča i njegove devojke Sofije Sapege koje su uhapsile beloruske vlasti nakon prinudnog prizemljenja međunardonog leta u Minsk.

Njihovi roditelji su pozvali svetsku javnost da reaguje.

Kako prenosi "San", roditelji novinarove devojke, koja inače ima rusko državljanstvo, pisali su i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskom ministarstvu spoljnih poslova kako bi ih pozvali da intervenišu u ovom slučaju.

U izjavi koju je dala iz egzila u Poljskoj za AFP, majka uhapšenog beloruskog novinara Natalija Protaševič zamolila je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u slučaj "Protaševič", koji je u poslednjih nekoliko dana dospeo u fokus svetske javnosti i izazvao brojne reakcije evropskih i svetskih političara.

- Molim i apelujem na celu međunarodnu zajednicu da ga spasi. On je samo novinar i dete. Molimo vas da ga spasite, inače će ga ubiti u zatvoru - rekla je majka Romana Protaševiča.

Njen muž, bivši vojnik Dmitri Protaševič, naglasio je kako oni ne znaju da li se Roman uopšte nalazi u zatvoru za koji beloruske vlasti tvrde da je u njega smešten.

- Advokatica je pokušala da ga vidi danas, ali su je vratili. Nije mogla da ga vidi. Još ne znamo da li je on zaista na tom mestu, u kakvom je stanju i kako se trenutno oseća. Jedan od načina na koji vlasti u ovoj zemlji "treniraju strogoću" jeste i taj da najbližim članovima porodice do poslednjeg trenutka ne govore u kojem se zatvoru nalaze njihovi najbliži srodnici - rekao je Dmitri Protaševič.

Protaševič (26) je uhapšen nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naredio presretanje putničkog aviona Rajanera, u kojem se nalazio i beloruski opozicionar. Osim, Protaševiča, uhapšena je i njegova devojka Sofija Sapega, za koju takođe u ovom trenutku nije poznato u kakvom je stanju.

Slučaj presretanja aviona i hapšenja beloruskog opozicionara osudili su brojni svetski zvaničnici, a predstavnici Evropske unije i američki predsednik Džo Bajden najavili su nove sankcije Belorusiji zbog hapšenja novinara i opozicionara.

Majka devojke disidenta novinara Romana Protaševiča, koja je sa njim uhapšena, rekla je da je njena ćerka nevina i jednostavno se našla u pogrešno vreme na pogrešnom mestu.

Sapega (23), koja je iz Belorusije, klonila se politike, rekla je njena majka Ana Dudič za Rojters.

Ona je komentarisala i objavljeni snimak na kojem je navodno Sapega priznala da je ona urednik kanala "Crna knjiga Belorusije" na Telegramu. Ona veruje da je to priznanje iznuđeno.

- Gledam ovaj snimak po deseti put i ne razumem šta priča... Ne znam o čemu se radi. Šta je Crna knjiga, Sofija? Ili sam ja zbunjena, ili je ovo san. Ili je nameštaljka - rekla je Sofijina majka.

Sofija je pozvala majku u nedelju tokom leta da joj ispriča za odmor u Grčkoj. Onda joj je poslala poslednju poruku, nakon što je avion bio primoran da sleti u Belorusiju.

"U Minsku mi je samo napisala: "Mama". To je bilo to - rekla je Dudič.

U utorak je njenom advokatu rečeno da će biti zadržana dva meseca.

Govoreći iz beloruskog grada Lida, Dudič je rekla da se plašila za zdravlje i sigurnost svoje ćerke u pritvoru.

- Naravno, ovo je glavna stvar čega se sada plašim. U moralnom smislu je vrlo žilava devojka. Proći će, izdržaće, sigurna sam u to - rekla je ona.

Ni Dudič ni advokat nisu mogli da kontaktiraju Sapegu otkako je pritvorena i nisu obavešteni o tome da su podnete optužbe protiv nje.

- Moje nade su sada verovatno zasnovane na čudu i na saznanju da moja ćerka definitivno nije ni za šta kriva. Jednostavno se pojavila na pogrešnom mestu u pogrešno vreme - kaže ona.

Sofija, inače ruska državljanka, na završnoj je godini studija međunarodnog prava na Evropskom humanističkom univerzitetu u Vilnjusu. Dudič je rekla da nije razgovarala sa Protasevičem (26) i da je njena ćerka bila u vezi s njim manje od šest meseci.

Jedan putnik Rajanerovog leta je rekao Rojtersu da je, kako da je Protaševič shvatio da će biti uhapšen, predao Sapegi svoj laptop i telefon na čuvanje.

- Bila je vrlo dobar student. Imala je vrlo ambiciozne planove - rekla je njena majka.

Bonus video:

01:40

KURIR IZA GOLA VEČITIH RIVALA NA DERBIJU: Sve ono što niste mogli da čujete u TV prenosu, bodrenje, SVAĐE, ČARKE, HAOS!

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.