SPORAZUM EU I ŠVAJCARSKE NA IVICI KOLAPSA: Dve strane nisu mogle da otklone razlike!
ilustracija, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

PREKID PREGOVORA?

SPORAZUM EU I ŠVAJCARSKE NA IVICI KOLAPSA: Dve strane nisu mogle da otklone razlike!

Ekonomski odnosi između EU i Švajcarske sada počivaju na više od 100 bilateralnih ugovora koji datiraju sve do 1972. godine

Objavljeno:

Okvir za pojednostavljivanje i jačanje veza između Švajcarske i Evropske unije je na ivici kolapsa, pošto se vlada u Bernu sastala kako bi razmotrila da li da prekine pregovore o ratifikaciji nacrta sporazuma sklopljenog 2018. godine.

Dve strane nisu uspele da na samitu prošlog meseca otklone razlike u vezi sa sporazumom, koji je suočen sa oštrim kritikama u Švajcarskoj, i koji se fokusira na pet oblasti: slobodno kretanje ljudi, civilno vazduhoplovstvo, kopneni transport, uzajamno priznavanje industrijskih standarda i obrađena poljoprivredna dobra, prenosi agencija Rojters.

Švajcarska je insistirala na većim ustupcima u vezi sa pitanjima državne pomoći, pravila rada i prava građana, a jedan od neimenovanih izvora iz političkih krugova tvrdi da će vlada, nakon višegodišnjeg odlaganja, odlučiti da odustane od daljih pregovora.

Švajcarski mediji su, takođe, izvestili da je dogovor na ivici kolapsa.

Međutim, udaljavanje od najvećeg trgovinskog partnera bi moglo da poremeti i ugrozi članstvo Švajcarske na zajedničkom evropskom tržištu, ocenjuje britanska agencija.

Ekonomski odnosi između EU i Švajcarske sada počivaju na više od 100 bilateralnih ugovora koji datiraju sve do 1972. godine.

Kritičari iz švajcarskog političkog spektra kažu da je pakt povredio švajcarski suverenitet u neprihvatljivoj meri, dok EU, sa svoje strane, želi sveobuhvatan sporazum s ciljem da se Švajcarska koja nije članica EU bliže veže za jedinstveno tržište.

Bonus video:

02:26

UDARILA GROBARKA NA ZVEZDAŠICU U CENTRU BEOGRADA PRED DERBI Imamo HAOS snimak - PAZITE SAMO ŠTA SU IMALE DA KAŽU!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.