DOBRE VESTI IZ EVROPE! Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU
Evropska unija, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

POVOLJNE VESTI

DOBRE VESTI IZ EVROPE! Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU

Do kraja maja očekuje se raspodela više od 300 miliona doza vakcina protiv kovid-19 zemljama članicama, a u junu još dodatnih 400 milona doza, najvljeno je sa samita u Briselu

Objavljeno:

Lideri EU 27 izrazli su danas optimizam povodom poboljšanja epidemiološke situacije u Evropi.

Do kraja maja očekuje se raspodela više od 300 miliona doza vakcina protiv kovid-19 zemljama članicama, a u junu još dodatnih 400 milona doza, najvljeno je sa samita u Briselu.

Ubrzana vakcinacija, zajedno sa početkom primene digitalnih kovid sertifikta već u junu bi trebalo da vraća normalnost u pogledu slobode kretanja unutra EU, dodaju u Evropskom savetu.

- Imaćemo dovoljno vakcina da do kraja jula vakcinišemo 70 procenata odrasle poulacije. Ako ovako nastavimo moći ćemo bezbedno da ponovo otvorimo naša društva - poručila je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Fajzer i za maloletnike

On je izrazila nadu da će Evropska agenija za lekove odobriti vakcinu "Fajzer i Bajontek" za maloletnike od 12 do 15 godina i naglasila da istrživanja pokazuju da su postojeće vakcine efikasne i protiv poznatih mutacija i sojeva virusa Kovid-19.

Kada je reč o digitalnim sertifikatima oni bi, prema rečima, fon der Lajen, od sredne juna trebalo da postepeno vrate slobodu kretanja unutar EU.

- Mehanizam prepoznavanja sertifikata će biti spreman na EU nivou od 1. juna, a od sredine juna zemlje članice će biti u prilici da se uključe u sistem. Na zemljama članicama je zadatak da pripreme svoje nacionalne sisteme za izdavanje sertifikata - kaže fon der Lajen.

Ona zaključuje da su digitalni sertifikati jedinstvena prilika da EU konkretno pokaže kako doprinosi boljitku svakodnevog života svojih građana.

Evropska komisija radi na transferu licenca za vakcine

- Evropska komisija radi na predlogu transfera licenci za pravljenje postojećih anti-kovid vakcina drugim zemljama, kako bi se pomoglo siromašnijim državama da povećaju zalihe - izjavio je danas premijer Italije Mario Dragi.

Na samitu EU u Briselu, Dragi je rekao da još nije postignuto rešenje nakon što je upućen predlog nekolicini zemalja, uključujući Sjedinjenim Američkim Državama, da od patenata na vakcinu treba odustati, prenosi Rojters.

Premijer Italije je dodao i da je EU postigla dogovor da je potreban jedinstven stav prema Rusiji, dodavši da evropski blok sačinjen od 27 zemalja mora da ojača odbranu sajber-bezbednosti od ruskih upada.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.