BELGIJSKO MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA bila je na METI SAJBER NAPADA, poznato je jesu li uspeli u svojoj nameri
Ilustracija, Foto: Profimedia

istraga

BELGIJSKO MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA bila je na METI SAJBER NAPADA, poznato je jesu li uspeli u svojoj nameri

Sajber napad je bio otkriven u martu, ali je počeo u 2019. godine, prema belgijskim stručnjacima

Objavljeno:

Belgijsko ministarstvo unutrašnjih poslova bilo je meta složenog i dobro ciljanog sajber napada ali počinioci nisu uspeli da dođu do najosetljivijih podataka, rekao je portparol ministarstva danas za javnu televiziju RTBF.

Direktor komunikacija ministarstva Olivije Merens rekao je da se radi o operaciji "sajberšpijunaže", ali da pirati nisu uspeli da dođu do najosetljivijih podataka koji se čuvaju na dobro zaštićenim serverima.

Savezno tužilaštvo je pokrenulo istragu da utvrdi poreklo operacije, koji podaci su ukradeni i da li je neka strana država uključena u tu operaciju.

Sajber napad je bio otkriven u martu, ali je počeo u 2019. godine, prema belgijskim stručnjacima.

Belgijsko ministarstvo unutrašnjih poslova pokriva policijsku i civilnu bezbednost, upravljanje krizama, politiku za strance, upis i identifikaciju fizičkih lica.

Opsežan sajber napad kojim je blokiran servis pogodio je početkom maja mrežu Belnet koja povezuje ustanove višeg obrazovanja i univerzitete, centre za istraživanje i javne uprave.

Ali operacija sprovedena protiv računara belgijskog ministarstva unutrašnjih poslova nije bila uperena na preopterećenje internet sajtova, ni na traženje otkupa.

Stručnjaci su rekli da je operacija bila komplesnija i ciljana, zbog čega se pomišlja na špijunažu.

Akcije su sprovedene hitno da se zaustavi pristup napadača, rekao je Olivije Merens. On je rekao da je bezbednost servera ojačana.

Sve je držano u tajnosti da se ne bi otkrila osetljivost sistema dok nije bio zaštićen.

Vođe EU okupljeni juče i danas na samitu u Briselu govorili su o pretnji sajber napadima tokom razgovora posvećenim tenzijama sa Rusijom odakle su izvedeni brojni sajber napadi.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.