RUSIJA KAZNILA GUGL SA 82.000 DOLARA, a FEJSBUK SA 350.000 DOLARA! Razlog će vas iznenaditi
Gugl, Foto: AP

paprene kazne

RUSIJA KAZNILA GUGL SA 82.000 DOLARA, a FEJSBUK SA 350.000 DOLARA! Razlog će vas iznenaditi

Kako su naveli, američkoj kompaniji su uputili više od 26.000 obaveštenja o tome da je neophodno da uklone sporni sadržaj

Objavljeno:

Moskovski sud kaznio je američku kompaniju „Gugl“ po tri stavke sa 6 miliona rubalja (oko 82.000 dolara) zbog toga što nije uklonila zabranjeni sadržaj. Iz istih razloga kažnjen je i Fejsbuk sa 26 miliona rubalja, odnosno preko 350.000 dolara.

Služba za nadzor u oblasti komunikacija, medija i informacionih tehnologija Rusije (Roskomnadzor) je juče zapretila kompaniji usporavanjem saobraćaja jer nije uklonika sve materijale sa informacijama zabranjenim u Rusiji.

Kako su naveli, američkoj kompaniji su uputili više od 26.000 obaveštenja o tome da je neophodno da uklone sporni sadržaj.

Prema evidenciji Roskomnadzora sa „Jutjuba“ nije uklonjeno 5.000 zabranjenih sadržaja od čega je oko 3.500 sadržalo pozive na ekstremizam.

Tokom dana biće razmotreno još osam stavki protiv „Fejsbuka“, dok će stavke protiv „Tvitera" biti razmotrene 27. maja, a još pet protiv „Gugla“ 1. juna.

Po svakoj od stavki kompanijama preti kazna od četiri miliona rubalja, odnosno oko 55.000 dolara.

Kako navodi Roskomnadzor, ukoliko se ne uklone sadržaji sa pozivima na ekstremizam, dečju pornografiju, informacije u vezi s prodajom narkotika kazna je do osam milona rubalja, a ukoliko se ponovi takav slučaj onda kazna može da ide do petine sume ukupnog godišnjeg prihoda kompanije.

(Espreso/Sputniknews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.