LITVANIJA: Odbijen predlog zakona kojim se omogućavaju BRAKOVI ZA ISTOPOLNE PAROVE!
Ilustracija, Foto: Dragana Udovičić

NI DA ČUJU

LITVANIJA: Odbijen predlog zakona kojim se omogućavaju BRAKOVI ZA ISTOPOLNE PAROVE!

Istraživanje javnog mnjenja u aprilu, koje su sprovele vlasti, pokazala je da je 70 odsto punoletnih Litvanaca protiv istopolnih partnerstava

Objavljeno:

Litvanski parlament danas je odbio da raspravlja o predlogu zakona kojim se omogućavaju brakovi za istopolne parove, ali njegove pristalice najavljuju novi, izmenjeni predlog, koji će na jesen podneti u skupštinsku proceduru.

U tesnom glasanju, 63 poslanika glasala su "za", a 65 "protiv" prihvatanja rasprave o zakonu kojim se omogućavaju građanske unije za istopolne parove što je, kako kritičari navode, samo korak od istopolnih brakova, prenosi Rojters.

Istraživanje javnog mnjenja u aprilu, koje su sprovele vlasti, pokazala je da je 70 odsto punoletnih Litvanaca protiv istopolnih partnerstava.

"Glasanje je pokazalo da je osiguravanje ljudskih prava dugoročan proces na kome ima još puno da se radi", rekao je za Rojters Tomas Raskevičius, član parlamenta koji je podržao ova zakon i javno se izjašnjava kao homoseksulac.

On je najavio da će pokušati da zakon ponovo uvede na jesen u skupštinsku proceduru, uz neke izmene kako bi se predlog uskladio u odnosu na iznete kritike.

Trećina parlamentaraca iz konzervativne vladajuće stranke Domovinske unije glasala je protiv rasprave o zakonu, a njih 15 potpisalo je peticiju za iznošenje predloga na referendum.

Lider Domovinske unije Gabrielius Landsbergis, koji je ujedno i ministar spoljnih poslova i jedan od predlagača zakona, potvrdio je da će u svojoj stranci raditi na promeni formulacija pre nego podnesu novi predlog zakona.

Kako bi izrazili protest zbog najavljenog porodičnog zakona, desetine hiljada ljudi izašlo je 15.maja na ulice Viljnusa da brane tradicionalne porodične vrednosti, a njihov cilj je da zaustave parlament u legalizaciji istopolnih brakova.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.