SPREMNI SMO DA RAZGOVARAMO O SVIM PITANJIMA BEZ IZUZETAKA: Blinken i Lavrov žele saradnju između dve najveće SILE!
Entoni Blinken, Foto: Pritnscreen/Youtube

pažnja

SPREMNI SMO DA RAZGOVARAMO O SVIM PITANJIMA BEZ IZUZETAKA: Blinken i Lavrov žele saradnju između dve najveće SILE!

SAD su uvele sankcije za određene brodove i osobe koji sudeluju u izgradnji 11 milijardi dolara vrednog gasovoda Severni tok 2, kojim bi se ruski gas odvodio s Arktika do Nemačke.

Objavljeno:

SAD i Rusija bi trebalo da sarađuju uprkos brojnim razlikama naglasili su američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Blinken je novinarima izjavio da nije tajna da dve zemlje imaju razlike, ali da bi svet bio sigurniji kada bi lideri SAD i Rusije sarađivali.

Lavrov je takođe apostrofirao "ozbiljne razlike" između dvije zemlje, ali i potrebu saradnje "u područjima u kojima im se interesi sudaraju". Stav Rusije prema SAD opisao je kao "vrlo jednostavan".

- Spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima bez izuzetka, ali s uvjerenjem da će rasprava biti iskrena, s činjenicama na stolu, i naravno na temelju uzajamnog poštovanja- rekao je Lavrov.

Lavrov razgovor ocienio konstruktivnim i dodao da je Rusija bila spremna da reši pitanja preostala od prethodne američke administracije. Blinken je rekao da bi dve zemlje mogle da sarađuju na suzbijanju pandemije kovida, borbi protiv klimatskih promena, nuklearnih programa Irana i Severne Koreje, kao i sukoba u Avganistanu.

- Mislimo da je to dobro i za naš i za ruski narod, a zaista dobro i za svet - kazao je Blinken, apostrofirajući da je Bajden priželjkivao "predvidljiv i stabilan odnos s Rusijom".

Sastanak, koji je trajao oko sat i 45 minuta, duže od očekivanih sat vremena, označio je prve razgovore na visokom nivou između nove administracije američkog predsednika DŽozefa Bajdena i ruske strane. Lavrov je rekao da će s Blinkenom pripremiti predloge za mogući sastanak američkog predsjednika Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Odnosi između SAD u Rusije poljuljani od marta, kada je Bajden rekao da predsjednika Putina smatra "ubicom", što je Moskvu nateralo da povuče američkog ambasadora u Moskvu, a on se još nije vratio. Vašington je tada uveo sankcije i proterao ruske diplomate zbog "zloćudnih" aktivnosti koje je Moskva demantovala. Kasnije je američkoj ambasadi zabranjeno zapošljavanje lokalnog osoblja.

SAD su uvele sankcije za određene brodove i osobe koji sudeluju u izgradnji 11 milijardi dolara vrednog gasovoda Severni tok 2, kojim bi se ruski gas odvodio s Arktika do Nemačke.

No, u međuvremenu je američka administracija odlučila da ukine sankcije protiv kompanije koja stoji iza izgradnje gasovoda, što je objašnjeno kao američki nacionalni interes. Lavrov nije odgovorio na pitanja novinara oko tih sankcija, ali je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov odvojeno izjavio da će odricanje od tih sankcija pomoći normalizaciji veza Moskve i Vašingtona.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.